У Дубаї звели найбільший у світі будинок, що друкували на 3D-принтері (фото) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Дубаї звели найбільший у світі будинок, що друкували на 3D-принтері (фото)

Технології&Авто
1735
Найбільший у світі надрукований на місці за допомогою 3D-принтера будинок розташовано у Дубаї, Об’єднані Арабські Емірати, стверджує компанія з Бостона Apis Cor, яка його збудувала.
Двоповерхову адміністративну будівлю, призначену для однієї з державних організацій, друкували 21 день. Будівля сягає 10 метрів заввишки, її площа складає близько 640 метрів квадратних.
Для будівництва стін на місце привезли 3D-принтер розміром із автомобіль. Його рухали майданчиком за допомогою крану. Фундамент, дах і вікна робили у традиційний спосіб.
У Дубаї звели найбільший у світі будинок, що друкували на 3D-принтері (фото)
3D-принтер використовував такі матеріали, як пісок, цемент, гіпс тощо. Будівлю розташовано фактично посеред пустелі. Технологія дозволяє надрукувати об’єкт у будь-якому кліматі, але найбільша проблема – власне підібрати потрібну будівельну суміш.
«Клімат у Дубаї дуже суворий, температура й вологість значно змінюються протягом одного дня. Тож матеріали мали бути стабільними навіть за таких умов», – зазначив голова компанії Нікіта Ченюнтай.
Бюджет проєкту не розголошується. Для порівняння, два роки тому Apis Cor презентувала демонстраційний будинок площею 400 квадратних метри, який коштував близько 10 тисяч доларів.
У Дубаї звели найбільший у світі будинок, що друкували на 3D-принтері (фото)
Компанія планує реалізувати наступний проєкт у Каліфорнії та Луїзіані в межах програми будівництва доступного житла.
Дубай ухвалив міську стратегію 3D-друку в будівництві, яка передбачає, що до 2025 року кожен четвертий будинок у місті будуватиметься за допомогою 3D-принтера. Вважають, що ця технологія знизить вартість будівництва, витрати людської праці та обсяг будівельних відходів.
За матеріалами:
Хмарочос
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас