Вчені створили крихітні чіпи, здатні повністю замінити нервові клітини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили крихітні чіпи, здатні повністю замінити нервові клітини

Технології&Авто
769
В університеті Бата (Великобританія) дослідникам вдалося створити мініатюрний чіп, який поміщається на кінчику пальця. Його особливість в тому, що він практично повністю дублює роботу нервових клітин людини. У перспективі творці планують використовувати такі мікроконтролери для відновлення спинного мозку при лікуванні серцевої недостатності.
Пріоритетним напрямком використання таких клітин визначили биоелектронні пристрої та імплантати, здатні забезпечити необхідне проходження нейронних імпульсів в організмі, замінивши пошкоджені нервові клітини.
“Досі нейрони для вчених залишалися таким собі “чорним ящиком”, які нам лише зараз вдалося відкрити, щоб зрозуміти механізм його роботи. Наша робота дозволяє повною мірою повторити механізм дії реальних нейронів в найдрібніших деталях», — сказав Ален Ногаре, фізик Університету Бат, співавтор дослідження.
У крихітному чіпі є кілька підрозділів пам’яті, що імітують нейрони гіпокампу, які відповідають за зв’язок з мозком, і нейронів дихання. Чіпи оснащуються низкою синтетичних іонних каналів, що відповідають за електричні імпульси в реальних біологічних клітинах.
Провівши низку досліджень на лабораторних щурах, вчені зуміли успішно симулювати реакцію штучних нервових клітин на реакцію біологічних. У перспективі фахівці планують побудувати повноцінну нервову систему, здатну допомогти у відновленні пацієнтів з ушкодженнями хребта, хворобою Альцгеймера та іншими розладами.
За матеріалами:
4PDA
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас