Міжбанк: вівторок обіцяє інтриги щодо курсу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: вівторок обіцяє інтриги щодо курсу

Валюта
1200
Вівторок пройде дуже динамічно на валютному ринку і з елементами інтриги щодо курсу.
З одного боку – клієнти вчора остаточно визначилися зі своїми завданнями на грудень, і сьогодні бізнес вже буде працювати в звичайному повноцінному режимі. Це додасть статистики торгам. За розрахунками “Мінфіну”, до $ 210-240 млн при здійсненні до 540-620 угод.
З іншого – вихід на торги практично всіх основних операторів у поєднанні з сьогоднішнім аукціоном Мінфіну України за розміщення ОВДП (як у гривні, так і в доларах) додасть можливостей спекулянтам “похитати” курс загальної грою “на пониження”. Але все може швидко розвернутися і в інший бік.
Справа в тому, що гривневих облігацій пропонується на 3,8 млрд за номіналом на 77 днів, 301 день і на 1267 днів. Ці папери цікаві нерезидентам (особливо довгі за строками) і, купуючи їх, іноземці будуть заводити і продавати валюту, що працює на зміцнення позицій гривні. А ось з валютним розміщенням на 435 і 743 дні на загальну суму – складніше. Якщо інвестори будуть заводити відразу долар і купувати на нього ці папери – це безпосередньо не вплине на український міжбанк. Але якщо вони вирішать купувати ці валютні ОВДП, спочатку купивши валюту на нашому ринку (за рахунок раніше отриманої гривні від погашень попередніх випусків облігацій) – це може істотно підійняти котирування міжбанку, оскільки обсяг попиту в $350 млн – дуже істотний для українського ринку.
Швидше за все, частина іноземних інвесторів витратить частину вже наявної гривні, а решта – дозаведе вже в доларі, але навіть частковий вихід додаткового попиту на торги може зіграти з гривнею злий жарт, і це треба враховувати гравцям міжбанку і клієнтам.
Фактори – готівковий ринок (де цінники поки що знижуються) і поведінка самих клієнтів (загальний настрій на подальше падіння валютних котирувань) – в цілому працюють на користь гривні.
Проти неї спрацює: 1) збільшення гривневого навісу на ринку – коррахунки банків на ранок вівторка зросли відразу на 6 млрд гривень до 60,1 млрд; 2) поки ще наявність у експортерів гривневих ресурсів від нещодавніх відшкодувань з ПДВ від держави; 3) початок періоду репатріації дивідендів в першій декаді місяця у «дочок» іноземних компаній.
Тактика Нацбанку збережеться такою самою. Регулятор буде викуповувати можливий надлишок пропозиції долара на міжбанку, чим утримає курс від істотного обвалу при ситуативному надлишку пропозиції. При нестачі валюти або різкому підвищенні попиту (можливі причини такого розвороту подій ми описали вище) – Нацбанк не стане витрачати резерви на підтримку котирувань гривні.
Ми очікуємо на 3 грудня зростання спекулятивних спроб “похитати” курс протягом дня. На першому етапі – однозначно з настроєм “на зниження”, але при зростанні попиту – і з можливою грою “на підвищення”. Коридор по долару може розшириться в межах 23,80 — 24,05 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,93 / 23,95
євро – 26,43 / 26,45
російський рубль – 0,3720 / 0,3727
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас