Prozorro для забудовників : які вигоди? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Prozorro для забудовників : які вигоди?

Фондовий ринок
1500
Prozorro для забудовників : які вигоди?
У Prozorro проводять різноманітні тендери від стратегічно важливих, як роботи на четвертому енергоблоку ЧАЕС, до часом комічних – закупівля мавпочки-капуцин для одного з міських зоопарків. Аби зрозуміти переваги роботи у системі Prozorro для бізнесу, Е-Tender, як провідний майданчик для державних закупівель і продажів, часто ділиться успішними та цікавими кейсами разом із своїми клієнтами. У цій статті розповіли про забудовників і про досвід одного із, як користувача системи – групи компаній «Фаворит». Які лоти можуть бути цікаві забудовнику не тільки в розрізі закупівель, а й продажів системи Prozorro.Продажі про це далі.
Компанія почала працювати в системі Prozorro з 2016 року. Чому вирішили спробувати? Чи був у Вас раніше досвід у паперових тендерах?
Відповідає: Розенблат Олена Соломонівна, співзасновник ПрАТ «Фаворит компані»
Prozorro для забудовників : які вигоди?
Досвід в паперових тендерах був досить невдалим. Ми зустрічали підміну документів і навіть були ситуації, коли замовник приховував критерії до учасників. Був випадок, коли в тендері на закупівлю робіт ми ставили ціну 10 млн гривень, а вигравали конкуренти з 11 млн гривень. Оскільки потім розкривалися ще два критерії тендеру, наприклад, терміни виконання. Ми ставили реальні часові рамки, а конкуренти – місяць. Що було неможливо! Тільки демонтаж забирає набагато більше часу. Ми, зрозуміло, програли. До речі, роботи за цим тендером виконавець виконує вже три роки і, здається, наразі, вони повністю не закінчені. В Житомирі я була на презентації пілотного проекту Prozorro та пам’ятаю, як зраділа і повірила, що такі події точно дадуть можливість розвиватися економіці швидше в здоровому конкурентному середовищі. І мої очікування підтвердилися.
На сьогодні у Вас 89 участей в тендерах, з них 25 – перемог. В системі набагато більше закупівель у напрямку Вашої діяльності – будівництво об’єктів. Як обираєте тендера для участі?
Для нас важливу роль відіграє місцевість, точніше навіть те, де саме знаходиться об’єкт будівництва або реконструкції. Тому ми обираємо закупівлі в Житомирській і Чернігівській областях, адже там є наші представництва. Сьогодні чітко розуміємо, що це тільки дві області, хоча спочатку планували «заходити» в багато регіонів, але зіткнулися з тим, що у кожного регіону своя специфіка і незнання всіх нюансів позначається на результаті. Чим далі об’єкт територіально, тим складніше на ньому контролювати роботу. А взагалі, наша мета – благоустрій рідного міста. Ми живемо в Житомирі, і нам дуже хочеться зробити внесок в його розвиток.
Які закупівлі вас цікавлять? Як ви стежите за появою актуальних тендерів в системі?
Ми беремо участь у тендерах на роботи, пов’язані з об’єктами завершеного або незавершеного будівництва та цивільного будівництва, благоустрій спортивних майданчиків та зон відпочинку, капітальний ремонт та реставрація, будівельно-монтажні роботи та ін.
Кожен день Е-Tender надсилає список нових закупівель нам на електронну пошту. Також є функція формування індивідуальних шаблонів пошуку та в принципі на майданчику широкий фільтр самого пошуку: за організаторами, регіоном, типом закупівлі, сумою і багато іншого. Загалом в цьому питанні створені всі умови комфортної роботи на майданчику.
Нещодавно у Вас з’явився досвід не тільки в закупівлях. Ви купили цікавий об’єкт в системі Prozorro.Продажі – готельний комплекс за процедурою малої пріватізація. Чому Вас зацікавила система продажів?
Ми перші в Житомирі побудували сучасний житловий комплекс «Фаворит», стали першими серйозними місцевими забудовниками у себе в області. Згодом почали будувати військові об’єкти, реконструювати лікарні, займалися рядом інших державних об’єктів, але ніколи наша діяльність не була пов’язана з ресторанами або готелями. Настав час, коли ми відчули, що готові почати працювати в цьому напрямі. Так сталося, що об’єкт для нашим нових цілей був придбаний саме через систему Prozorro.Продажі. Цей готель цікавив нас давно і ми знали, що місцева влада заведе цей лот саме в систему Prozorro.Продажі, тому чекали.
Ви були єдиним покупцем на торгах. Вважаєте пощастило, чи це було очікувано, адже об’єкт коштує 60 млн гривень і попит був невеликий?
Ми розраховували на конкуренцію, але з огляду на нестабільну економічну ситуацію, можливо, не всі компанії готові зараз інвестувати у великі об’єкти. Але було вкрай приємно дізнатися, що ми одні й те, що можна оперативно готуватися до угоди.
Ми також почали активніше переглядати пропозиції щодо нерухомості в нашому регіоні, але зараз більше націлені на розвиток придбаного готелю.
Що порадите учаснику, який з недовірою ставиться до малої приватизації і продажу державної власності в цілому?
Порада одна – пробуйте. Звичайно, в аукціонах де є конкуренція складніше виграти. Але сам метод продажу зручний і практичний. Нам не потрібно було збирати пакети документів і доставляти їх в різні інстанції. Ми все зробили за один день, не виходячи з офісу. Думаю, це значно спрощує прийняття рішення про участь в аукціонах.
Новачок, або навіть учасник з досвідом не залишається сам на сам з системою. Ми на власному досвіді знаємо і користуємося тим, що E-Tender надає персонального менеджера, до якого можна звернутися за будь-якими юридичними і технічними питанням щодо роботи у системі. Завжди отримуємо оперативні та якісні консультації. Особливо ми відчули підтримку, коли в перший раз зіштовхнулися із купівлею готелю. Тому сміливіше працювати, для цього є всі умови!
Чи часто буває так, що компанії, які працюють з державними закупівлями, також купують і в Prozorro.Продажі?
Коментує Віталій Діхтяр, директор електронного майданчика E-Tender.ua
Так, і причиною цього те, що в систему заходять все більше організаторів і виставляють цікаві лоти. Ще одним поштовхом є нормативна база, яка дає можливість залучити нові ринки для реалізації й здачі в оренду майна.
Prozorro для забудовників : які вигоди?
Цикл роботи з клієнтом в кожній із систем по-своєму специфічний. У Prozorro.Продажі ми надаємо комплекс послуг щодо викупу або оренди конкретного об’єкта «під ключ». Що знімає з учасника необхідність самостійно розбиратися в законодавчому, процедурному та технічному аспектах.
  • ПрАТ «Фаворит Компані» – понад 20 років займається будівельним бізнесом. Є забудовниками сучасного житлового комплексу «Фаворит» в Житомирі й області. Також компанія займається будівництвом військових об’єктів, реконструкцією лікарень та інших державних об’єктів.
  • Мала приватизація – продаж підприємств, ділянок, споруд, пакетів акцій компаній, що належать державі або місцевим властям. На відміну від великої приватизації, мала, обмежується об’єктами вартістю до 250 млн грн.
  • Е-Tender є провідним майданчиком системи державних тендерів Prozorro, офіційним учасником продажу і оренди в системі Prozorro.Продажі. Також у липні цього року компанія запустила свою тендерну систему для бізнесу, в якій акумулювала кращі практики і власний досвід в електронній торгівлі. Компанія також входить до групи компаній E-Tech. У портфелі яких більше 50% сервісів, розроблених в результаті підтримки та активної участі в державних реформах.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас