Назвали випадки, коли субсидію доведеться повернути — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назвали випадки, коли субсидію доведеться повернути

Особисті фінанси
41699
Субсидію доведеться повернути, якщо споживач отримав гроші незаконно. Зокрема через недобросовісні дії. Інших причин повернути надмірно виплачену субсидію – немає.
Таке рішення ухвалив Верховний Суд, повідомляється на сторінці у FACEBOOK.
Так, суть спору полягає в тому, що управління соціального захисту населення звернулось до суду першої інстанції з позовом про стягнення надмірно виплаченої субсидії, і суд відмовив у його задоволенні. Однак апеляційний суд це рішення скасував та ухвалив нове, яким задовольнив позовні вимоги, посилаючись на те, що відповідачка надала управлінню недостовірні дані про кількість зареєстрованих у квартирі осіб.
При цьому ВС вказав, що законодавець пов’язує повернення надмірно отриманих коштів, наданих у вигляді житлової субсидії, саме з недобросовісністю набувача, яку має довести позивач. А суд першої інстанції, як зазначили у Верховному Суді, обґрунтовано виходив із того, що позивач не довів недобросовісності в діях відповідачки.
“Враховуючи відсутність умислу у відповідачки на навмисне подання інформації про більшу кількість зареєстрованих у квартирі осіб, фактичні обставини справи, які свідчать, що відповідачка на момент вирішення питання про отримання субсидії проживала разом із двома синами, а також виходячи з необхідності дотримання справедливого балансу між інтересами держави та втручанням у права відповідачки, колегія суддів дійшла висновку про відсутність підстав для примусового повернення отриманих відповідачем коштів у вигляді житлової субсидії”, – зазначили у Верховному Суді.

Довідка Finance.ua:

Хто може втратити право на субсидію:
  • якщо опалювальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартир у багатоквартирному будинку, 200 кв. м для індивідуальних будинків;
  • якщо хтось із субсидіантів має у власності транспортний засіб, що підлягає держреєстрації та з дати випуску якого пройшло менше 5 років (крім мопеда).

Як заощадити на комуналці

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас