Створено лазер для безпечної передачі інформації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Створено лазер для безпечної передачі інформації

Технології&Авто
487
Терагерцеве випромінювання використовується в системах сканування людей і багажу. Вважається, що воно не завдає шкоди організму, на відміну від традиційного рентгенівського. Однак наявні сканери громіздкі і вимагають особливих умов експлуатації на кшталт наднизької температури. Інженерам все ж таки вдалося створити терагерцевий лазер, здатний поміститися в коробку від взуття, що не поступається за можливостями своїм великим аналогам.
Сканування — не єдине, для чого застосовується подібна технологія. Терагерцеві хвилі можуть також використовуватися для бездротового зв’язку, який передає інформацію з більш високою пропускною здатністю, ніж радар. Розроблений дослідниками Массачусетського технологічного інституту і Гарвардського університету пристрій використовує інфрачервоне джерело, зване квантовим каскадним лазером або QCL.
Для генерації терагерцевих хвиль задіяна технологія обертання енергії молекул в закису азоту, закачаному в ємність розміром з кулькову ручку. За словами вчених, в поєднанні з QCL можна створити аналогічну конструкцію, використовуючи інші молекули газу, наприклад, чадний газ і аміак.
Технологія поки що вимагає додаткового вивчення, але в перспективі такі компактні терагерцеві лазери можуть бути використані для передачі інформації на точно розраховану відстань.
За матеріалами:
internetua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас