Вступив в силу закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вступив в силу закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення

Казна та Політика
1220
В Україні набув чинності закон про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.
Закон № 263-IX “Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів» було вчора опубліковано в виданні Верховної Ради “Голос України”.
У законі зазначається, що він набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
31 жовтня Верховна Рада ухвалила президентський закон про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за придбання таких активів.
Придбання вищевказаними особами активів, вартість яких більш ніж на 6,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян перевищує їхні законні доходи, карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.
Під активами розуміються грошові кошти (зокрема готівкові кошти, кошти, які перебувають на банківських рахунках чи на зберіганні в банках або інших фінансових установах), інше майно, майнові права, нематеріальні активи, зокрема криптовалюта, обсяг зменшення фінансових зобов’язань, а також роботи або послуги, надані особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Законом передбачено, що справи про визнання активів необґрунтованими та їх стягнення в дохід держави розглядає Вищий антикорупційний суд. Позов про визнання необгрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави пред’являється щодо активів, придбаних після дня вступу в силу цього закону, якщо різниця між їх вартістю і законними доходами особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у 500 і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а також щодо доходів від цих активів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас