Експерт прогнозує подальше зміцнення гривні в 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт прогнозує подальше зміцнення гривні в 2020 році

Валюта
7563
У 2020 році продовжиться зміцнення гривні, що в кінцевому підсумку може призвести до стагнації промислового виробництва і зростання невиробничого сектору економіки.
Таку думку на своїй сторінці у FACEBOOK висловив радник Федерації роботодавців України Павло Вернівський.
За його словами, він прогнозував, що цього року не буде традиційної осінньої девальвації.
“Мабуть, я один з небагатьох людей, який ще півроку тому прогнозував зміцнення гривні, і постійно говорив, що в цьому році не буде традиційної осінньої девальвації. Причиною всього цього я бачив один ключовий фактор: зростання попиту на ОВДП з боку нерезидентів, а також зміцнення гривні, яке саме по собі провокує дефіцит бюджету і необхідність розміщення нових випусків ОВДП”, — зазначив експерт.
Вернівський підкреслив, що зміцнення гривні не тільки не закінчиться в цьому році, але і триватиме в наступному.
“Наша економіка дуже дрібна за світовими масштабами, і ті обсяги грошей нерезидентів є дуже мізерними у світовому масштабі, але на нашому локальному рівні вони можуть робити кардинальні зрушення. І чим більше будуть потоки вхідних грошей, тим більше це буде відображатися на нашому курсі”, — написав радник ФРУ.
При цьому він акцентує увагу на тому, що “за зовнішньою оболонкою уявної стабільності страждатиме реальна економіка”.
“Насамперед буде ставати неконкурентним експорт, і через здешевлення імпорту – неконкурентним буде внутрішнє виробництво. При цьому все це буде приховуватися зростанням невиробничого сектора, як нерухомості, так і торгівлі. До речі, якщо ви подивитеся на статистику ВВП, то саме так зараз все і відбувається. У нас промисловість стагнує, але розвивається торгівля і будівництво. Все це симптоми “голландської хвороби”, на яку давно страждає наша країна. І як завжди ця хвороба закінчиться болючою девальвацією. Я не думаю, що вона буде найближчий рік-два. Хіба що криза прийде ззовні, і нас просто накриє лавиною. Якщо не прийде, то проблема буде ненадовго відстрочена. Однак вона гарантовано буде”, — резюмував Вернівський.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас