У Airbus запропонували пасажирським літакам літати клинами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Airbus запропонували пасажирським літакам літати клинами

Фондовий ринок
1861
Європейський авіабудівний концерн Airbus запропонував пасажирським літакам виконувати далекі перельоти групами, організованими на кшталт пташиних клинів (тобто літерою V). За розрахунками підприємства, таким чином споживання палива веденими літаками в польоті вдасться знизити щонайменше на 5-10%.
Зазначимо, що польоти групами у вигляді клинів зараз використовуються в основному військовими при перегонці бойових літаків на далекі відстані. Справа в тому, що під час польоту за літаками утворюються вихрові сліди, які тим стійкіші, чим більша маса літального апарату. При польоті в групі ведені літаки можуть використовувати вихрові сліди як джерела додаткової підйомної сили, що дозволяє скоротити витрату палива.
Разом з тим для пасажирських літаків вихрові сліди традиційно вважаються небезпечними, оскільки потрапляння в них може призводити до погіршення керованості веденого повітряного судна.
У Airbus визнають, що польоти клинами вимагають більшого контролю з боку пілотів, і водночас вважають, що переваги переважують ризики. За розрахунками концерну, найбільш істотною економія палива від групових польотів у формації літерою V буде при тривалих перельотах, в першу чергу — трансатлантичних. Передбачається, що лайнери, які виконують рейси із США в Європу, могли б зустрічатися в певній точці над американським узбережжям, формувати клин і перелітати через океан разом.
У 2020 році концерн планує провести кілька експериментальних польотів. Під час одного з них літак концерну A350-1000 буде летіти за комерційним A350-900 на відстані 2,8 кілометра. Дослідження проводитимуться за підтримки Міжнародної організації цивільної авіації.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас