Міжбанк: очікується активна гра "на пониження" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: очікується активна гра "на пониження"

Валюта
3029
Як ми і попереджали – ці дні будуть багаті на події на валютному ринку. Вже в понеділок на міжбанку були явні спроби “пробити” психологічний поріг у 24 гривні за долар, і лише активна скупка надлишку цієї валюти Нацбанком вберегла курс від просідання нижче такого рівня.
Сьогодні настає “момент істини” щодо курсу, а тиск на валютні котирування тільки зросте, і курсова інтрига лише посилиться. За рахунок дії основних факторів збільшиться обсяг торгів і активність клієнтів. За нашими прогнозами, статистика операцій у вівторок буде в межах до $ 290 млн при здійсненні до 640 угод, а можливо і більше.
Ось основні фактори, які сьогодні здатні істотно похитати курс:
1). Продовження піку періоду виплат відшкодувань ПДВ експортерам. Поступово Держказначейство почало виплачувати основні суми цих відшкодувань, і надходження гривні від держави знижує інтерес експортерів до продажу валютної виручки. Це, мабуть, єдиний, але істотний фактор, що працює проти гривні сьогодні;
2). Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Ключовий союзник гривні на сьогоднішніх торгах здатний суттєво обвалити валютні котирування в тому випадку, якщо НБУ не буде викуповувати валюту в резерви. Чиновники виставили найбільш “ласі” облігації строком майже на 4 роки, а також папери на 161 і 308 днів. Обсяг пропозиції 3,3 млрд гривень за номіналом, і іноземці будуть активно продавати валюту, щоб купити ці гривневі папери. Це забезпечить дуже сильну підтримку гривні на торгах і може обвалити котирування долара;
3). Активність бізнесу після завершення своїх зовнішньоекономічних операцій перед звітною датою. Частина імпортерів купуватимуть валюту, щоб закрити свої угоди перед Днем Подяки в США (вихідний четвер в Америці, і торги по долару в Україні можливі тільки на ТОМі). У покупців залишається всього фактично три повноцінні робочі дні для роботи по долару (вівторок, середа і п’ятниця) до кінця місяця, і вони будуть поспішати закрити свої угоди;
4). Готівковий ринок і поведінка НБУ. Обмінники явно зробили ставку на подальше зміцнення гривні і активно занижують котирування прийому (про що ми попереджали ще в кінці минулого тижня і у вчорашній прогнозній статті про перспективи гривні на ці дні). Долар в багатьох обмінниках купують по 23,80-23,95 гривень, а продають по 24,04-24,10 гривень, що знову психологічно грає тільки на користь гривні.
Що стосується НБУ, то саме він сьогодні буде головним “диктатором” за курсом. Якщо він “перестарається” з обсягами викупу долара на торгах — курс або залишиться на чинному рівні, або навіть трохи підросте. Але якщо регулятор “не поскупиться” і дасть котируванням просісти нижче від психологічного рівня в 24 гривні – він може розраховувати на купівлю більш дешевої валюти і сьогодні (день аукціону Мінфіну за ОВДП) і завтра (день розрахунків за нього). Фактично ціна викупу долара Нацбанком і буде головним курсовим маяком в ці дні всьому ринку.
Ми очікуємо на сьогодні активну гру “на пониження” як з боку спекулянтів, так і великих покупців (вони користуються ситуацією) і коридор по долару в межах 23,90 – 24,05 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,02 / 24,03
євро – 26,47 / 26,48
російський рубль – 0,3754 / 0,3758
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас