Голова Ради НБУ оцінив, чи потрібна Україні співпраця з МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ради НБУ оцінив, чи потрібна Україні співпраця з МВФ

Казна та Політика
1072
Голова Ради Національного банку України Богдан Данилишин заявив, що за продовження конструктивної співпраці з Міжнародним валютним фондом, і кредити МВФ допомогли б Україні спокійніше розрахуватися із зовнішніми боргами. Однак співпраця, якщо вона вимагає відмови від проактивної державної участі в економіці, може завдати і прямої шкоди.
Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.
“Чергова місія МВФ вчергове поїхала. А у нас вже почалися сварки-суперечки: як без програми з МВФ ми будемо здійснювати наші реформи. Завжди запитував себе: кому потрібні наші реформи – нам чи МВФ, і що без програми ми їх не повинні робити? Звичайно, співпраця з МВФ важлива, наша країна в непростому становищі. Я за продовження конструктивної співпраці з МВФ (кажу для тих, хто зараз почне висувати всылякі шизофренічні конструкції і звинувачення)”, – зазначив Данилишин.
Він заявив, що обсяг платежів з погашення державного боргу на 2020 рік прогнозується в сумі 282,1 мільярда гривень, у тому числі 120,3 мільярда гривень на погашення зовнішнього боргу.
“Кредити МВФ допомогли б нам спокійніше розрахуватися із зовнішніми боргами. Однак співпраця, якщо вона вимагає відмови від проактивної держучасті в економіці, може завдати нам і прямої шкоди. До речі, з 2016 року Україна отримала близько 7 млрд дол. США кредитів МВФ. Прямі іноземні інвестиції за 2016-й – першу половину 2019-го (якщо їх так можна назвати) становили 8,9 млрд дол. США. У нас і так держсектор становить лише 13%, за світовими мірками це не так вже й багато”, – зазначив голова Ради НБУ.
При цьому Данилишин зазначив, що правильно сказав Президент України Володимир Зеленський – працювати з МВФ необхідно, але при цьому треба завжди пам’ятати про свої національні інтереси.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас