В Україні зміниться механізм нарахування зарплати у держслужбовців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зміниться механізм нарахування зарплати у держслужбовців

Казна та Політика
1229
Голова Національного агентства України з питань державної служби Олександр Стародубцев розповів, як в Україні зміниться механізм нарахування зарплати у працівників на державній службі після проведення реформи.
Про це він заявив в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна”.
“На держслужбі все ж таки повинна превалювати нефінансова мотивація. Ми збираємося зробити нормальну модель зарплат, вирівняти її, зробити більш прозорою і справедливою. Але люди, які хочуть заробити грошей, їм не треба йти на держслужбу, гроші потрібно заробляти в бізнесі, в держслужбі можна реалізувати інші речі. Можна навчитися, тому що це найскладніша система, яка є в країні, значно складніша за бізнес. Рівень амбіцій, завдань і цілей тут просто на порядок вищий, це величезний виклик і відповідальність”, – розповів він.
За словами голови НАДС, на держслужбі зарплата дуже “непрозора, докручується надбавками і стимулює не те, що треба”.
“Базові правила HR кажуть, що ви платите людям за бажану поведінку. А у нас є купа всіляких надбавок за вислугу років, за ранг, тобто, ми самі більше платимо не за результат, а за те, що людина довго сидить на держслужбі. Це просто якась дурість. Давайте не будемо платити людям за те, що вони сидять, давайте платити за те, що вони роблять”, – підкреслив Стародубцев.
Водночас він пропонує дерегулювати низку надбавок, а саме нарахування зарплат спростити.
“Все, що є номінально надбавкою, а за фактом зарплатою – назвати зарплатою, і показувати це на сайтах робіт. Тому що у нас ще якась проблема – якщо супермаркет шукає працівників, то вони пишуть, що зарплата – 20 тис. грн, і це означає, що ти в стрибку при супернавантаженні отримаєш 15 тис.. А коли пишемо, що у нас зарплата від 9 тис. грн, то це може бути і 30 тис. Ми банально програємо з точки зору маркетингу на ринку праці”, – зазначив голова НАДС.
Також Стародубцев вважає, що держава не повинна платити стільки ж, скільки платять на ринку, але важливо привести зарплати на держслужбі до рівня ринкових.
“Нам потрібно зробити модель категоризації посад. Нам треба зрозуміти, що цей головний фахівець, цей економіст, цей юрист, а це IT-шник, і порівнювати їх тоді з різними ринками. Тому що сьогодні це просто “головний спеціаліст”, і ми не знаємо, хто він, ми просто встановлюємо йому 9 тис. грн окладу. З такою логікою ми не знайдемо хороших людей”, – зазначив він.
До речі, якщо вас цікавить швидка позика до зарплати, за допомогою порталу Finance.ua можна підібрати для себе оптимальні умови.

Отримати кредит до зарплати 💰

За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас