Як оплачується робота в понаднормовий час в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як оплачується робота в понаднормовий час в Україні

Особисті фінанси
7056
В Україні передбачена можливість встановлення п’ятиденного та шестиденного робочого тижня. Понаднормові роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд.
Про це повідомляє прес-служба Управління Держпраці у Кіровоградській області.
“У випадку, коли працівник виконує роботу за розпорядженням роботодавця або з його відома понад нормальну тривалість робочого дня, то така робота є понаднормовою. Якщо ж працівник виконує роботу після закінчення звичайного робочого дня за відсутності будь-якого розпорядження з боку роботодавця, його робота не вважатиметься понаднормовою”, – ідеться в повідомленні.
Як оплачується робота в понаднормовий час:
  • відповідно до ст. 106 КЗпП України, за погодинною системою оплати праці робота в понаднормовий час оплачується в подвійному розмірі годинної ставки;
  • за відрядною системою оплати праці за роботу в понаднормовий час виплачується доплата в розмірі 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, – за всі відпрацьовані понаднормові години.
  • у разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як понаднормові всі години, відпрацьовані понад встановлений робочий час в обліковому періоді: при погодинній системі оплати праці – у подвійному розмірі годинної ставки, а при відрядній системі – шляхом доплати 100 відсотків тарифної ставки працівника відповідної кваліфікації, оплата праці якого здійснюється за погодинною системою, і в тому разі, коли ці роботи було виконано без додержання умов і порядку залучення до них;
  • компенсація понаднормових робіт шляхом надання відгулу не допускається.

Актуальні пропозиції по кредиту до зарплати

Граничні норми застосування понаднормових робіт:
  • такі роботи не повинні перевищувати для кожного працівника чотирьох годин протягом двох днів підряд і 120 годин на рік.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас