Тариф на електроенергію для населення потрібно підвищувати, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тариф на електроенергію для населення потрібно підвищувати, - експерт

Енергетика
3307
Тарифи на електроенергію для населення потрібно вирівнювати з тарифами для промисловості, в перспективі це може забезпечити зниження ціни на струм. Про це заявив експерт «Українського інституту майбутнього» Андріан Прокоп.
Експерт зазначив, що через покладання державою на «Енергоатом» і «Укргідроенерго» спецобов’язків з продажу дешевої електроенергії населенню програють всі, в тому числі і населення, оскільки великі генерувальні компанії фактично виключені з ринку.
«Програють усі, крім населення, платіжку отримують нижчу, але за фактом отримують високу ціну продукції, ці всі макроефекти, оскільки імпорт і заміна національного виробництва — це і тиск на національну валюту, на платіжний баланс і все інше. Тут однією рукою намагаємося зробити добре, а іншою даємо такого ляпаса всім», — сказав Прокоп.
Він зазначив, що тарифи на електроенергію для населення потрібно піднімати, як мінімум, до рівня тарифів на струм для промислових споживачів. А незахищеним верствам населення надавати субсидії.
«Фактично за всіма правилами ціни для населення і промисловості повинні бути однаковими. А взагалі навіть ще вищими, тому що промисловість — це переважно оптовий покупець. Той, хто купує більше, завжди отримує якусь знижку. А населення з особливим графіком, тобто з піками, має платити за всіма правилами високу ціну. А ті вже, хто не може собі дозволити заплатити таку ціну, їм потрібно компенсувати якимись монетизованими субсидіями”, – пояснив Прокоп.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас