Міжбанк: у гривні буде шанс "посунути" долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: у гривні буде шанс "посунути" долар

Валюта
2087
Середа пройде на валютному ринку досить динамічно. У гривні буде шанс “посунути” долар, а основними “курсовими двигунами” для учасників торгів будуть чотири фактори:
1) Розрахунки за вчорашнім аукціоном Мінфіну України по ОВДП і дії НБУ. Чиновники продали облігацій на 1,574 млрд гривень (основна сума продажу 1,391 млрд – папери терміном обігу 700 днів) і сьогодні покупці повинні за ними розрахуватися з державою. Більшу частину довгих паперів купили нерезиденти і їм знадобиться гривня для закриття цих угод. Іноземці почали продавати валюту під ці операції ще вчора і сьогодні продовжать це робити. На дуже великі грошові вливання сьогодні на міжбанку розраховувати не треба, але свої як мінімум $20-30 млн через Matching НБУ купить;
2) Завершення місяця у клієнтів і банків. Наближення звітної дати активізує компанії в частині закриття свої валютних зобов’язань на 1-е число, що збільшує статистику торгів. Часовий цейтнот призводить до виходу на торги практично всіх компаній, що ведуть зовнішньоекономічну діяльність – як невеликих, так і найбільших. І знову робить міжбанк дуже залежним від ситуативних виходів на торги основних місцевих операторів. Це до 50-70 найбільших експортерів (в основному аграрії і металурги) і близько 100 найбільших імпортерів (продавці енергоносіїв, великі роздрібні мережі продуктів харчування і товарів народного споживання, а також окремою групою – продавці електроніки, гаджетів і автомобілів). Активізуються і банки, яким треба завершувати свої операції по валютній позиції для фіксації результату в торгівлі валютою за місяць.
Загальний психологічний настрій у компаній і банків поки на користь зміцнення нацвалюти;
3) Продовження надходжень на рахунки експортерів відшкодувань ПДВ. Хоча вони й отримують ще гривню від держави в цьому місяці, але цей фактор поступово знижує свою значимість. Річ у тім, що основні суми вже виплачено і більше того – експортери вже цю гривню майже всю витратили на свої господарські витрати. Тож їм все більше доводиться виходити на торги з продажем валюти для фінансування своєї діяльності, тим більше перед закінченням місяця;
 4) Зниження ліквідності в системі. Коррахунки банків на ранок 30 жовтня знизилися на 2,549 млрд гривень – до 49,39 млрд гривень, що звужує можливості спекулянтів по грі “на підвищення” і працює на користь гривні.
Ми очікуємо на сьогодні коридор по долару в межах 24,90- 25,10 гривень при обсягах торгів $230- 270 млн і укладанні до 520-610 угод.
Спекулянти працюватимуть у форматі «в дві сторони».
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,06 / 25,09
євро – 27,84 / 27,87
російський рубль – 0,3921 / 0,3930
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас