Дрон навчився відрізняти живих людей від мертвих — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дрон навчився відрізняти живих людей від мертвих

Технології&Авто
411
Інженери з Австралії та Іраку навчили звичайний дрон з камерою відрізняти лежачих живих людей від мертвих. Система аналізує кадри з камери, визначає на них область з грудьми і за періодичними змінами яскравості розпізнає рухи, викликані диханням. Стаття опублікована в журналі Remote Sensing.
Основна користь від дронів полягає в можливості оглянути місцевість або будівлі з великої висоти. Зазвичай це використовують для фото- або відеозйомки, але у дронів є й інше серйозне застосування — пошук зниклих людей.
При розробці дронів для рятувальних операцій інженери стикаються з двома технічними труднощами. Перша з них полягає в складності виявлення людини при зйомці з великої висоти. Друга проблема пов’язана з першою і полягає в тому, що навіть якщо на кадрах видно силует людини, в деяких випадках, наприклад, при стихійних лихах з великою кількістю жертв, рятувальникам необхідно вміти відділити живих від мертвих, щоб сконцентрувати зусилля на тих, кому ще можна допомогти. Зазвичай для вирішення обох проблем на дрон встановлюють інфрачервону камеру, але, приміром, в спекотних країнах контраст між температурою тіла і навколишнього середовища може бути невеликим.
Група інженерів з Іраку й Австралії під керівництвом Джаваана Чала (Javaan Chahl) з Університету Південної Австралії використовувала в своїй розробці інший принцип — розпізнавання дихання за даними з екшн-камери, закріпленої через підвіс на квадрокоптері. Головне нововведення в роботі — не апаратна частина, а алгоритм для розпізнавання дихання. Алгоритм отримує кадри з камери і витягує з них складову яскравості. Потім підготовлений кадр обробляється алгоритмом OpenPose, який розпізнає людину в кадрі і розмічає на ній ключові точки, що відповідають певним частинам тіла.
На підставі цих даних алгоритм визначає область знімків, в якій розташовані груди людини. Після цього програма аналізує яскравість цієї області на безлічі кадрів з відео і розпізнає її періодичні зміни, якщо на відео знаходиться жива людина, яка дихає.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас