Міжбанк: які драйвери будуть "підігрівати" ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: які драйвери будуть "підігрівати" ринок

Валюта
623
Середа буде дуже активним днем на валютному ринку, а ключовими драйверами поведінки учасників торгів стануть три фактори:
1) розрахунки клієнтів за вчорашнім аукціоном Мінфіну України з розміщення ОВДП. Облігацій продано на суму понад 3 млрд гривень, і сьогодні всім покупцям цих паперів треба провести за ними оплату. Враховуючи, що папери на 1085 днів активно скуповували іноземці і вони продаватимуть валюту, щоб мати гривню для розрахунків з Мінфіном за ОВДП. Це додало пропозиції валюти на міжбанку вже вчора і тільки посилиться сьогодні.Зростання пропозиції тільки підсобить гривні;
2) поведінка готівкового ринку. Триває поступове зниження котирувань в обмінниках, що психологічно впливає на зміцнення гривні на всіх сегментах валютного ринку.
Обидва чинники більше грають на користь гривні, але є і третій, який здатний досить активно підтримати долар на торгах. Це фактор поведінки НБУ і великих імпортерів на тлі швидкого початку основних вливань відшкодувань ПДВ экспотерам.
Періодичне зниження котирувань долара останнім часом стимулює активізацію скупки валюти великими гравцями (особливо нафтотрейдерами та іншими торговцями енергоносіями). Через світову напруженість між США та Іраном і періодичними атаками на нафтопереробні комплекси і танкери – почалося поступове зростання нафтових котирувань. Українські імпортери поспішають “затаритися” нафтопродуктами за “старими” світовими цінами, що збільшує їх попит на валюту на міжбанку і стимулює зростання котирувань.
А НБУ, викуповуючи навіть свої “чергові” $30 млн через Matching – тільки підіграє продавцям в частині непоступливості за курсом. Додатково до цього експортери почали частково притримувати валюту на очікуваннях отримання основних сум відшкодувань ПДВ.
У ті моменти, коли на торгах виникає ситуативний брак валюти (особливо після викупів її надлишку Нацбанком), в гру “на підвищення” намагаються зіграти як спекулянти, так і нерезиденти. Спекулянти просто заробляють на різниці котирувань купівлі і продажу. А ось іноземці намагаються максимально активно “підігріти” ринок, щоб в результаті купівлі гривневих ОВДП на первинному та вторинному ринках виявилися для них дешевшими.
Як і вчора – тренд по курсу сьогодні на торгах формуватимуть дії НБУ, нерезидентів і великих місцевих гравців.
Ми очікуємо на середу коридор по долару в межах 24,70-24,95 гривень з періодичними спекулятивними спробами розхитати курс і з обсягом операцій на міжбанку до $260 млн при укладенні до 560 угод.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,84 / 24,87
євро – 27,65 / 27,69
російський рубль – 0,3898 / 0,3904
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас