Міжбанк: хто буде союзником для гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: хто буде союзником для гривні

Валюта
1353
Цей вівторок обіцяє бути досить цікавим на валютному ринку.
Основну частину раніше отриманої гривні від попереднього погашення облігацій вони вже витратили, і їм знову знадобиться нацвалюта для придбання нових ОВДП. Це додасть пропозиції валюти на міжбанку у вівторок (сам аукціон) і в середу (розрахунки за ним).
Крім цього, союзником для гривні залишається готівковий ринок, де відбувається поступове зниження цінників, і на ранок 22 жовтня більшість обмінників продає долар по 24,90 гривень і навіть нижче. Це психологічно підтримує тренд на зміцнення гривні і на міжбанку.
Проти гривні спрацюють три фактори:
1) наближення основних виплат з відшкодувань ПДВ експортерам (вони не поспішатимуть продавати валюту, чекаючи надходжень від держави);
2) зростання активності на міжбанку великих імпортерів енергоносіїв (перед початком опалювального сезону попит на цю продукцію поступово збільшується);
3) дії Нацбанку. Регулятору треба поповнювати резерви і своїм викупом надлишку пропозиції долара на ринку він утримує валютні котирування. Якщо НБУ “перегинає палицю” в частині обсягів скупки долара на торгах – ринок негайно реагує на це зростанням курсу. Якщо ж Нацбанк робить це поступово і в досить невеликих обсягах – він і резерви поповнює, і динаміку курсу в бік зміцнення гривні не порушує. Але часто регулятор “захоплюється”, і наслідки таких перегинів ми, наприклад, спостерігали минулого тижня, коли ринок протягом двох годин різко змінив тренд зі зміцнення нацвалюти на пристойне зростання котирувань з метою в 25 гривень і вище.
Фактично “погоду” на торгах сьогодні робитимуть три основні гравці: Нацбанк, нерезиденти і покупці валюти. А тренд за курсом буде диктувати співвідношення попиту і пропозиції по валюті в моменти виходу на міжбанк окремих великих гравців (як місцевих, так і нерезидентів) та інтервенції НБУ.
При вдалому збігу обставин у Нацбанку буде можливість поповнити ЗВР принаймні на «чергові» $30 млн, використовуючи Matching.
Ми очікуємо на сьогодні коридор по долару в межах 24,70-24,95 гривень з обсягом операцій на торгах до $230-260 млн при укладенні до 470-560 угод.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,87 / 24,91
євро – 27,74 / 27,78
російський рубль – 0,3900 / 03911
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас