Банки покращили очікування кредитування бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки покращили очікування кредитування бізнесу

Кредит&Депозит
317
Банки наступні 12 місяців очікують пожвавлення кредитування як бізнесу, так і населення.
Про це йдеться у звіті “Опитування про умови банківського кредитування” за ІV квартал 2019 року.
Перспективи відновлення корпоративного кредитування вони оцінили найвище за всю історію спостережень – баланс відповідей становив 53%.
Позитив банків прослідковується для всіх аспектів умов кредитування: попиту на кредити, перспектив припливу депозитів, вартості позик та внутрішніх умов схвалення заявок.
У ІІІ кварталі банки відзначили, що зниження вартості кредитів стимулювало попит на позики. У липні-вересні банки констатували зростання попиту населення на споживчі кредити та юридичних осіб – на короткострокові кредити, а також на кредити малим та середнім підприємствам (МСП).
Цьому переважно сприяло зниження вартості запозичень, про що банки вперше зазначили, починаючи з 2017 року. Драйвером попиту на кредити бізнесу також залишалися потреби бізнесу в оборотному капіталі та коштах для інвестицій. Водночас банки відзначають високу конкуренцію за позичальників-юридичних осіб та фізичних осіб як з боку банків, так і небанківських фінансових установ.
Банки очікують пом’якшення стандартів для усіх видів корпоративного кредитування. Поточне опитування засвідчило упевненість банків у перспективах зростання кредитування: 74% респондентів прогнозують збільшення портфеля корпоративних та роздрібних кредитів.
Водночас згідно з очікуваннями банків кредитні стандарти пом’якшаться для усіх видів корпоративного кредитування та, хоч і несуттєво, – для споживчого кредитування населення. Рекордними також були баланси відповідей очікувань припливу депозитів як підприємств, так і фізичних осіб (53% та 62% відповідно).
Опитані банки очікують, що у ІV кварталі найсуттєвіше може збільшитися валютний ризик, натомість кредитний ризик знизиться. Процентний, операційний та ризик ліквідності не зміняться.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник по кредитам

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас