Міжбанк: в п'ятницю курсові ігри продовжаться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: в п'ятницю курсові ігри продовжаться

Валюта
1279
У п’ятницю ситуація на валютному ринку знову обіцяє бути цікавою. Після вчорашнього викупу Нацбанком надлишку долара на міжбанку і штучного розвороту тренду по курсу в бік зростання – сьогоднішня поведінка учасників торгів буде багато в чому визначатися двома основними чинниками. Економічним – день пікових операцій клієнтів за розрахунками з бюджетом, психологічним – експортери бояться прогадати з продажем валюти “задешево” і намагатимуться вичавити по курсу по максимуму, а покупці (в основному – імпортери) сподіваються на зниження котирувань і постараються збити наступальний порив продавців.
Окремо в цій історії стоять нерезиденти, які готуються до нового аукціону з розміщення ОВДП (відбудеться наступного вівторка) і з одного боку – не поспішають продавати валюту (у багатьох з них є ще гривня від нещодавнього погашення облігацій на 3 млрд), а з іншого – і не проти це зробити при високому рівні котирувань.
У НБУ сьогодні досить складне завдання. З одного боку – регулятору не потрібне активне роздування зростання котирувань (критика його дій на міжбанку і так постійно відбувається при будь-яких коливаннях котирувань в межах 20-30 копійок і вище). А з іншого – завдання поповнення резервів ніхто не скасовував, а значить Нацбанку доведеться виходити на ринок з викупом валюти і цим підтримувати долар навіть в моменти його активного просідання. Суперечливість завдань регулятора при істотних зовнішніх подразниках валютного ринку (від поведінки великих гравців, від політичних і судових баталій навколо ПриватБанку, МВФ і реформ нового уряду) – змушує чиновників повсякчас бути в тонусі, щоб намагатися згладжувати курсові стрибки на українському малооб’ємному і залежному валютному ринку.
Проте, в цю п’ятницю на першому місці у бізнесу залишається завдання щодо сплати бюджетних платежів і це підштовхне експортерів до активнішого продажу валюти. Тим більше, що курс підріс і це їх починає стимулювати з одного боку – до спроб підняти курс ще вище, а з іншого – до збільшення обсягів продажу.
Спекулянти будуть сьогодні працювати як “в дві сторони”, так і періодично підлаштовуючись під дії великих гравців – намагатися максимально розгойдати курс.
У Нацбанку буде можливість поповнити резерви принаймні на наступні «чергові» 30 млн доларів, але це може істотно підняти котирування (як уже було вчора) і тому у регулятора буде – дилема: поповнити резерви і піднявши цим курс – підіграти експортерам або все ж дати спрацювати “бюджетному” фактору і не втручаючись в перебіг торгів – трохи зміцнити позиції гривні.
На нашу думку – швидше за все НБУ не втримається від спокуси поповнити ЗВР і при найменшій можливості вийде на міжбанк з викупом долара через Matching.
Ми очікуємо на сьогодні досить широкий коридор по долару в межах 24,80-25,10 гривень з черговими періодичними змінами тренду по курсу при виході на торги великих гравців. За нашими розрахунками – обсяг операцій буде в межах до $180-200 млн при укладанні до 450 угод.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,86 / 24,90
євро – 27,65 / 27,70
російський рубль – 0,3886 / 0,3894
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас