Експерт прогнозує різке підвищення тарифів на газ вже з нового року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт прогнозує різке підвищення тарифів на газ вже з нового року

Енергетика
3154
З нового року в Україні очікується різке підвищення тарифів на газ. Такі прогнози висловив експерт Дмитро Марунич.
Він наголосив, що через запуск ринку газу стримати тарифи на тепло і воду в Україні можна буде лише політичним рішенням.

Як економити на комуналці 2019

Експерт нагадав, що вже з 1 січня 2020 року в Україні запрацює ринок газу. Тепер ціни будуть встановлюватися виходячи з котирувань на європейській біржі. Це значить, що вони будуть щомісяця змінюватися, що також позначиться на тарифах на опалення і гарячу воду.
За словами Марунича, зберегти нинішні розцінки при ринкових цінах навряд вдасться навіть незважаючи на те, що прем’єр-міністр Олексій Гончарук запевняв, що Кабмін не планує найближчим часом підвищувати тарифи на комуналку.
“З 21 млрд кубів газу в підземних сховищах “Нафтогазу” близько 5 млрд куб. м – запаси, які не можна технологічно дістати (тиск залишків газу в ПСГ виявиться занадто малим для його викачування), ще майже 10 млрд куб. м належать не “Нафтогазу”, а приватним компаніям, які можуть не погодитися продавати свій газ за низькою ціною”, – пояснив експерт.
Тому, за словами Марунича, говорячи про накопичені 21 млрд куб. м газу, в компанії замовчують, що їхнього власного газу в ПСГ не більше 7 млрд куб. м, яких в кращому випадку вистачить до кінця 2019 року. А далі ціну на газ буде регулювати ринок, і вона явно буде вище нинішньої.
Експерт наголосив, що стримати зростання тарифів на опалення і гарячу воду для українських споживачів можна буде не економічно, а тільки політичним рішенням. Однак подібна практика викличе заперечення з боку зарубіжних партнерів, насамперед – з боку МВФ, який є найбільшим кредитором України.
За матеріалами:
Today.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас