Зміцнення гривні зменшило державний та гарантований борг на понад 100 млрд грн - Пацкан — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення гривні зменшило державний та гарантований борг на понад 100 млрд грн - Пацкан

Казна та Політика
587
Зміцнення національної валюти сприяло зменшенню загального обсягу державного і гарантованого державою боргу більше ніж на 100 млрд грн.
Про це заявив Голова Рахункової палати Валерій Пацкан під час засідання Комітету Верховної Ради.
“Зміцнення гривні має дві сторони медалі. Позитив – за 8 місяців цього року загальний обсяг державного і гарантованого державою боргу зменшився на 101,3 млрд грн. Зміцнення гривні спричинило зменшення боргу на 144,3 млрд грн при перевищенні запозичень над погашенням боргу на 43 млрд гривень”, – сказав Пацкан.
Пацкан зазначив, що в Державний бюджет на 2019 рік було закладено валютний курс, який суттєво відрізняється від того, який є на сьогодні. Це, за словами Валерія Пацкана, призвело до значного недоотримання доходів.
“На жаль, ми змушені констатувати, що за 9 місяців цього року, за оцінкою Рахункової палати, зміцнення гривні призвело до недоотримання 20,7 млрд грн доходів державного бюджету. І це не дивно. Адже 40% обсягу доходів державного бюджету обраховуються з використанням курсу гривні до долара США або євро”, – розповів Пацкан.
Також він зауважив, що в проекті державного бюджету на 2020 рік закладено середній обмінний курс гривні до долара і євро на рівні прогнозу на цей рік – 28,2 і 31,9 грн за долар і євро відповідно.
“Але ці показники значно відрізняються від сьогоднішніх. Тому вважаю, без його перегляду не обійтися. Інакше, не відкидаю, ми знову зіштовхнемося з проблемами”, – наголосив Пацкан.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас