Експерти назвали основні ризики держбюджету-2020 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти назвали основні ризики держбюджету-2020

Казна та Політика
797
Основними ризиками для виконання державного бюджету України на 2020 рік стануть великі обсяги погашення боргових зобов’язань, що вимагають значних сум нових запозичень протягом року.
Як йдеться в аналітичній записці Центру економічної стратегії, це вимагає залучення підтримки від міжнародних фінансових організацій і відсутності зовнішніх шоків, як політичних, так і економічних.
Експерти відзначили, що дефіцит держбюджету помірний, хоча в абсолютному значенні зросте на 1,3% – до 95 млрд грн, але через зростання економіки скоротиться до ВВП до 2,1%.
Прогноз за доходами бюджету, на думку експертів, консервативний і не враховує амбітні цілі уряду щодо зростання економіки на 5-7%, як і багато передвиборчих ініціатив команди президента.
У витратах у відсотковому значенні до ВВП найбільше зросте фінансування громадського порядку, безпеки і судів, включаючи нерозподілені кошти Ради нацбезпеки і оборони.
Експерти відзначили, що в рамках бюджету держава відмовиться від допомоги великим аграрним компаніям і направить кошти фермерам і малим підприємствам, в тому числі для здешевлення кредитів на купівлю землі.
Також в ЦЕС припускають, що план надходжень від приватизації на рівні 5 млрд грн може бути збільшений, з огляду на задекларовані наміри у кінці року розблокувати велику приватизацію.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас