Віддати в приватні руки: скільки держбанків має бути в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віддати в приватні руки: скільки держбанків має бути в Україні

Казна та Політика
774
Ухвалена Верховною Радою Програма діяльності уряду, зокрема, передбачає зниження частки державних банків до 20%. Зараз цей показник в Україні становить більше ніж 50%, пише Сегодня.
Якщо взяти до уваги дані Національного банку України, згідно з якими обсяг проблемних кредитів в держбанках (без ПриватБанку) становить 49%, а в приватних та іноземних – 20,2%, то “приватник” здається кращим управлінцем. Але на питання, яка частка держави оптимальна в банківській системі, в економічній теорії немає чіткої відповіді.
“Поріг в 20% встановлений суб’єктивно. В економічній теорії немає такого. На мою думку, є думки роздержавити деякі банки, і вже під це підганяють обґрунтування, нормативно-правові акти”, – вважає директор Інституту фінансового контролінгу КНЕУ Олег Терещенко.
Член ради Національного банку України Василь Фурман зазначає, що концентрація держави на 50% банківського ринку була радше вимушеним заходом, тому подальша приватизація є закономірною.
“Згідно зі стратегією реформування держбанків, передбачено або повний продаж деяких державних банків, або частковий продаж – коли держава зберігає контрольний пакет акцій, а частина продається приватним інвесторам. Це нормальна практика, – зазначає Фурман. – Ефективність держбанків – це велике питання сьогодні”.
За його словами, приватизація спричинить не тільки оздоровлення фінсектору, але і допоможе вберегти бюджетні кошти.
“Входження приватних інвесторів дасть можливість зробити ці банки більш ефективними, більш прозорими, більш прибутковими. Тільки протягом п’яти років держава інвестувала в підтримку держбанків сотні мільярдів гривень, а це гроші платників податків”, – додав він.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас