Депутати можуть дозволити ФОПам одразу обирати спрощену систему оподаткування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати можуть дозволити ФОПам одразу обирати спрощену систему оподаткування

Особисті фінанси
1734
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, яким хочуть внести зміни до статей № 294 та 298 Податкового кодексу України. Проектом Закону хочуть спростити започаткування підприємницької діяльності фізичними особами, які планують здійснювати таку діяльність як платники єдиного податку першої або другої групи.

Банкрутство фізосіб в Україні

Як це діє зараз. Податкове законодавство забороняє людині зареєструватися як ФОП і одразу ж (з дня реєстрації підприємцем) розпочати працювати як платник єдиного податку першої або другої групи. Протягом першого календарного місяця підприємець у будь-якому разі перебуває на загальній системі оподаткування. ФОП може сплачувати єдиний податок лише через місяць після його реєстрації.
“Таким чином, процедура започаткування дрібного бізнесу особою, яка бажає розпочати бізнес як платник єдиного податку першої або другої групи, триває до одного місяця. Тобто держава стимулює новостворений малий бізнес близько місяця або простоювати, або працювати “в тіні”, – зазначають автори законопроекту.
Що пропонують:
• зареєстровані ФОПи, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (а не з першого числа наступного місяця, що передбачено чинними зараз нормами);
не сплачувати єдиний податок за місяць, у якому відбулася державна реєстрація ФОП (йдеться про першу та другу групи, які сплачують фіксовану суму незалежно від розміру доходу). При цьому з метою уникнення зловживань таке правило пропонується поширювати лише на випадки сплати саме фіксованої суми податку, а не відсотку від доходу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас