Українців залишать без держстандартів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українців залишать без держстандартів

Казна та Політика
1925
Верховна Рада готує революцію стандартів: депутати прийняли за основу законопроект, який скасовує обов’язковість застосування національних стандартів у всіх сферах: від архітектури до екології. Замість них вводиться добровільне дотримання бізнесом норм і правил, що забезпечують безпеку будь-якої їхньої продукції. На думку нардепів, це відповідає євронормам. Експерти ж зазначають, що в Європі така система працює далеко не скрізь, наприклад, там є обов’язкові дуже жорсткі вимоги до якості продуктів харчування.
Як видно з пояснювальної записки до законопроекту, він встановлює добровільне використання нацстандартів у всіх сферах діяльності, скасування галузевої стандартизації, недопущення їх затвердження та контролю держорганами. Для цього треба внести зміни до 127 документів, зокрема до Кримінального, Цивільного, Господарського, Земельного, Водного кодексів, законів “Про основи містобудування”, “Про дорожній рух” тощо. Тобто ключовий момент майбутнього закону – держава не буде згори встановлювати правила і контролювати їх виконання, а в галузях з’являться свої нормативи, що відповідають європейським принципам стандартизації. У підсумку наші виробники зрозуміють, що якщо їхня продукція не буде відповідати певним нормам, то вона виявиться неконкурентоспроможною.
Водночас автори документа зауважили, що в ЄС діють жорсткі директиви Євросоюзу, за якими використання окремих стандартів обов’язкове. Насамперед це стосується питань екології, продуктів харчування та безпеки в усіх сферах. Наприклад, нові автомобілі в ЄС вже повинні відповідати екологічним нормам щодо шкідливих викидів не нижче Євро-6, а побутова техніка обов’язково повинна бути по максимуму захищена від ураження користувачів електрострумом, іграшки для малюків не можуть мати дрібних деталей, які дитина здатна відламати і проковтнути і т. д. Такі ж вимоги повинні бути і в нових українських галузевих “нормативах”, “вимогах”, “правилах”, які прийдуть на зміну нинішнім держстандартам. Для цього встановлюється перехідний період на один-три роки.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас