Міжбанк: чи продовжить свій наступ долар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи продовжить свій наступ долар

Валюта
2844
Понеділок пройде досить складно на валютному ринку. Справа в тому, що курсові завдання у учасників торгів сьогодні будуть абсолютно протилежними, і на нашому малооб’ємному міжбанку будь-який вихід великого гравця з сумами в межах 15-25 млн доларів здатний повністю міняти розклад попиту і пропозиції протягом сесії і відповідно – тренд за курсом.
З одного боку – спроби розігріти курс експортерами і спекулянтами триватимуть. Тим більше, що закінчується період купівлі валюти “дочками” іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Це традиційно грає на підвищення котирувань. Додасться до цього розхитування курсу і фактор завтрашнього аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП. Причому, якщо раніше – це завжди тільки працювало на користь нацвалюти (нерезиденти активно скуповували гривневі облігації і для цього продавали валюту на міжбанку у великих обсягах), то зараз ті ж іноземці через малі обсяги цих аукціонів (цього разу до 3 млрд гривень за номіналом) і спроби Мінфіну знизити за рахунок цього їх прибутковість – намагаються підіграти спекулянтам, щоб подорожче продати валюту і таким чином зробити для себе купівлю гривневих облігацій більш вигідною. Ефект одночасних дій експортерів, спекулянтів і нерезидентів працює проти нацвалюти.
У частині зниження котирувань зараз працюють тільки інтереси імпортерів, які намагаються закривати свої валютні покупки дешевше. Іноді їм “допомагає” НБУ, який виходить з продажем долара на міжбанку при вже дуже сильних злетах котирувань.
Елемент “плутанини” на валютному ринку зараз вносить готівковий ринок, де через зростання попиту на валюту, дефіцит такої готівки в обмінниках і певний ажіотаж у населення – котирування обмінників дуже різняться, а спред між купівлею і продажем іноді досягає навіть до 60 копійок. При тому, що в звичайний період це 15-20 копійок на доларі. Спекулятивні переливи валюти з міжбанку на готівковий ринок і гра на різниці цих курсів – зараз один з факторів стрибків котирувань на торгах.
Сьогодні “погоду” на торгах будуть робити виходи і курсові завдання найбільших гравців, а також поведінка готівкового ринку. Нацбанк намагатиметься не втручатися в ситуацію при зростанні котирувань (при нестачі валюти), але при ситуативному надлишку пропозиції — ми знову побачимо регулятор з купівлею валюти через Matching в межах 30 млн доларів.
Як і минулої п’ятниці – враховуючи різноспрямованість курсових інтересів основних гравців міжбанку і явних перекосів попиту і пропозиції — ми очікуємо на сьогодні продовження курсових стрибків і широкий коридор по долару в межах 24,70-25,00 гривень при обсягах операцій в межах до 220-240 млн доларів при укладенні до 440-510 угод.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,78 / 24,83
євро – 27,18 / 27,23
російський рубль – 0,3833 / 0,3843
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас