Суд зобов'язав Жеваго виплатити понад 1,5 млрд грн Нацбанку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд зобов'язав Жеваго виплатити понад 1,5 млрд грн Нацбанку

Фондовий ринок
537
Шевченківський районний суд Києва 1 жовтня ухвалив рішення про стягнення з колишнього власника банку «Фінанси і Кредит» Костянтина Жеваго 1,539 млрд грн на користь Національного банку.
Йдеться про стягнення в рахунок погашення заборгованості банку «Фінанси і Кредит» за наданими раніше кредитами рефінансування, йдеться в повідомленні на сайті НБУ.
Водночас суд відмовив Костянтину Жеваго в зустрічному позові про визнання недійсним договору поруки, укладеного з Національним банком.
У НБУ нагадали, що в 2015 році Жеваго, який на той момент був власником банку “Фінанси і Кредит”, уклав з Нацбанком договір поручительства про погашення кредитів рефінансування по ряду кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання щодо погашенню заборгованості фінансової установи перед НБУ.
Але оскільки Жеваго «продемонстрував небажання сумлінно виконувати взяті на себе зобов’язання за договором поруки про погашення кредитів рефінансування банку», в грудні 2015 року Нацбанк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку.
«Фактично судовий процес тривав майже 3,5 роки, оскільки опонент використав всі можливості для затягування процесу», – зазначають в НБУ.
Там також додали, що після того, як рішення суду набере чинності, Нацбанк зробить всі можливі правові заходи для стягнення коштів з Жеваго.

Довідка Finance.ua:

  • Банк «Фінанси та Кредит» збанкрутував у 2015 році.
  • На момент прийняття рішення про неплатоспроможність банку його акціонером був Костянтин Жеваго, який володів часткою в 97,67%.
  • Оціночна вартість активів, включених до ліквідаційної маси банку «Фінанси і Кредит», майже в п’ять разів нижча від балансової: при вказаних «на папері» 45 065,4 млн грн, незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили активи банку тільки в 9 969,2 млн грн.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас