Коболєв озвучив тарифи на довготривалий транзит російського газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коболєв озвучив тарифи на довготривалий транзит російського газу

Енергетика
4944
“Нафтогаз” розрахував тарифи, за якими “Газпром” міг би бронювати транзит російського газу до країн ЄС українською газотранспортною системою (ГТС).
Ці цифри навів голова правління “Нафтогазу” Андрій Коболєв у Брюсселі, на наступний день після третього раунду газових переговорів Україна-ЄС-Росія.
“Обидва сценарії були розраховані на 15 років бронювання потужностей”, – уточнив Коболєв.
Якщо “Газпром” бронюватиме 60 мільярдів кубометрів на рік, то протягом 2020-2024 років у “Нафтогазі” очікують тариф на рівні 3,21 долара США за прокачку тисячі кубометрів газу 100 кілометрами української ГТС. Якщо ж “Газпром” бронюватиме 90 мільярдів кубометрів, то тариф розраховують на рівні 2,56 долара. Для порівняння, “Нафтогаз” очікує, що тариф, за яким здійснюється транзит російського газу до ЄС, у 2019 році складе 2,61 долар.
“Чим більші обсяги та чим на довше “Газпром” бронюватиме, тим нижчим буде тариф”, – пояснив такі розрахунки Коболєв. “Поки ми не отримали відповіді з російського боку, яке їхнє бачення навантаження української системи, тривалості контракту”, – стверджує керівник “Нафтогазу”.
Нині тарифи на транспортування газу українською ГТС встановлює регулятор, тобто Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Водночас оператором української ГТС поки залишається “Нафтогаз”.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас