Податкові зміни: експерти прогнозують девальвацію гривні і безробіття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Податкові зміни: експерти прогнозують девальвацію гривні і безробіття

Фондовий ринок
8997
Ймовірне прийняття змін до Податкового кодексу, передбачених в законопроекті №1210, може призвести до девальвації гривні, безробіття і дрейфу в тіньовій економіці.
Таку думку висловили експерти в ефірі телеканалу “Україна”.
Як прокоментував імовірні податкові зміни глава Всеукраїнського союзу захисту підприємництва Сергій Доротич, продавця штрафують, а покупцю-скаржнику повернуть все, що він заплатив за товар. Бізнесмени тепер будуть замислюватися, чи вигідно їм при таких умовах і в подальшому мати власну справу. Анонсована “держава в смартфоні”, як виявилося, не позбавить їх від паперової тяганини, навіть якщо масово впровадять касові апарати, додав експерт.
“Роздрукувати аналогічний чек для себе, зберігати його протягом трьох років, наклеювати його в відповідну звітність, роздруковувати ще додатковий звіт. Витрати кожного підприємця на один касовий апарат – це мінімум 70 тис. грн. на рік! Як наслідок, будуть підняті ціни на товари і послуги”, – пояснив Доротич.
Крім того, на думку експертів, в інтернет-магазинах оборот може зменшитися в кілька разів.
“Я не уявляю собі ситуацію, коли інтернет-магазин зможе відстежити, в який саме день і час їхній покупець забрав з пошти товар. Це просто абсурд. Це буде підставою для штрафу”, – говорить експерт аналітичного центру “Українська фабрика думки” Юрій Гаврилечко.
Він зазначив, що де-факто податківці стають такими собі маленькими “царками”, дії яких фактично неможливо потім оскаржити в суді.
Експерти при цьому вважають, що багато ФОП деякий час втримаються на плаву: будуть ховатися в тінь або виявляться втягнутими в корупційні схеми, причиною яких стануть саме нові податкові закони. А важка промисловість через збільшення ренти і посилення податкового тиску буде руйнуватися на очах, і наслідки можуть бути катастрофічними, попередив Гаврилечко.
“Ми втрачаємо приблизно третину експорту, зараз це близько 10 млрд дол. До мільйона робочих місць може бути втрачено”, – говорить Гаврилечко.
На думку професора, ректора Міжнародного інституту бізнесу Олександра Савченка, нові законопроекти ставлять під загрозу енергетичну безпеку держави.
“Це б’є по видобутку газу і нафти. Хтось хоче зробити нас тотально залежними від Росії. Ми самі можемо видобувати!”, – заявляє професор.
Крім того, за його прогнозом, стагнація важкої промисловості неминуче вплине на курс гривні. “Зарплати стануть меншими, це призведе до девальвації гривні, а значить, потім і до інфляції”, – пояснив експерт.
Раніше повідомлялося, що в разі прийняття законопроекту №1210 українська гірничорудна промисловість буде платити в чотири рази більше податків.
Експерти вже охрестили проект №1210 “законом Коломойського”, адже підвищення фіскального тиску на видобуток марганцевої руди законопроект не передбачає, а найпотужнішим гравцем на українському марганцевому ринку вважається компанія “Приват Інтертрейдинг”, яка належить групі “Приват” бізнесменів Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас