Економіст спрогнозував курс долара до кінця року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіст спрогнозував курс долара до кінця року

Валюта
65619
В Україні до кінця 2019 року курс долара може піднятися до 27 гривень.
Про це в коментарі OBOZREVATEL розповів директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.
Цього року динаміка курсу відрізняється від минулих періодів, пояснює експерт. Традиційно з осені і до нового року починається період девальвації, але цього року традиція була порушена.
“У цьому році трохи незвичайна ситуація. До кінця року долар може коштувати до 27 гривень. Це не повинно призвести до негативних наслідків”, – заявив Юрчишин.
За його словами, зриву бюджету очікувати не варто. Фактори, які впливали на зростання національної валюти, завершилися. Він прогнозує, що до кінця року ситуація відновиться.
“Є кілька причин, пов’язаних з припливом валюти в Україну. Це вибори – під них приходить валюта. Це значні надходження від тих, хто працює за кордоном. І це надходження нерезидентів на ринок облігацій внутрішніх державних позик. Це більше $3 млрд. Всі три чинники вже завершилися. Є навіть спостереження, що ОВДП, що перебувають у власності нерезидентів, починають зменшуватися”, – сказав Юрчишин.
На думку економіста, панікувати, що гривня підніметься до 8 чи 10 за долар, не варто. Бюджетні ризики також перебільшувати не варто, враховуючи надходження в бюджет.
“Найближчим часом, враховуючи, що у нас є негативне зовнішніє торгове сальдо, очікуються значні виплати, гривня трохи просяде. Проблеми, які є, в тому числі, можуть бути компенсовані за рахунок такого надвисокого припливу на ринок ОВДП. Зростання дефіциту, швидше за все, відбудеться”, – підсумував економіст.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас