У Нацбанку виступили проти швидкого зниження облікової ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку виступили проти швидкого зниження облікової ставки

Кредит&Депозит
792
У Національному банку України прийняли рішення повільно знижувати облікову ставку через високий тиск на інфляцію в країні, а також через зростання заробітних плат, яке не збігається з підвищенням продуктивності праці.
Про це повідомляє прес-служба НБУ.
“Один з членів КМП також звернув увагу на попередню комунікацію НБУ, де йшлося про можливість прискореного зниження облікової ставки за умови подальшого зростання попиту з боку нерезидентів на гривневі ОВДП. Втім, в останні тижні приплив коштів нерезидентів в державні облігації призупинився. Нерезиденти не нарощували свій портфель, хоча і не виводили інвестиції з України. Гроші, отримані від погашення короткострокових паперів, вони вкладали в інші випуски ОВДП, але вже на більш довгі строки. Більш агресивне зниження облікової ставки (на 1 п.п.) підтримав один член КМП. На його думку, це є логічним кроком, враховуючи продовження глобальних торговельних конфліктів. Останні зумовлюють пом’якшення монетарної політики центральними банками розвинених країн і створюють можливості для більш стрімкого пом’якшення монетарної політики в економіках країн, зокрема і в Україні”, – йдеться в повідомленні.
Водночас, інші сім членів комітету не підтримали таку ідею. Вони відзначили, що реалізація економічних ініціатив нового Кабінету Міністрів України може сприяти значному поліпшенню інвестиційного клімату в країні і потенціалу економічного зростання. Однак, це все зможе вплинути на облікову ставку аж в 2021 році.
“Водночас члени КМП звернули увагу на ризики збереження високого тиску на інфляцію з боку споживчого попиту і продовження зростання заробітних плат темпами, що перевищують темпи підвищення продуктивності праці в Україні. Такі фактори впливу на інфляцію повинні нівелюватися безпосередньо монетарними інструментами. Відповідно реалізація цього ризику змушуватиме Національний банк повільніше знижувати облікову ставку”, – пояснили в НБУ.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас