"Нафтогаз" назвав сценарії транзиту газу через Україну з 2020 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" назвав сценарії транзиту газу через Україну з 2020 року

Енергетика
1272
З 1 січня 2020 року Україна може залишитись без транзиту російського газу, що спричинить значні економічні втрати, але є й інший шлях.
Про це розповів виконавчий директор групи Нафтогаз Юрій Вітренко під час конференції “Naftogaz-Gazprom: Energy Security, Gas Transit and European Integration”.
“Як ви знаєте, Нафтогаз має контракт з Газпромом щодо транзиту російського газу до Європи, і цей контракт добігає кінця за кілька місяців. Один з можливих, якщо не базовий, сценаріїв – що у нас не буде транзиту з 1 січня 2020 року. Це означатиме, що українська економіка втратить 3-4% ВВП. Це також означатиме, що ми, можливо, матимемо питання безпеки газопостачання в Україну – просто говорячи, нестачу газу в Україні. Це також означатиме, що для деяких європейських партнерів Україна стане менш важливою, тому що європейський газ більше не буде проходити через Україну, європейський – тобто призначений для європейського ринку”, – сказав Вітренко.
Водночас, на його думку, для України може бути й інший шлях щодо контракту на транзит.
“Але є й інший сценарій: що транзит продовжиться, що буде підписано більш ніж один контракт на транзит, що почнеться з 1 січня 2020 року, наприклад, з європейськими компаніями, які куплятимуть російський газ на російсько-українському кордоні, які дозволять Україні не лише процвітати економічно, але й посилять деякий рівень інтеграції з ринком ЄС. І стануть важливим каталізатором для реформ в Україні”, – зауважив він.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас