Міжбанк: у експортерів закінчуються гривневі ресурси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: у експортерів закінчуються гривневі ресурси

Валюта
5837
Вівторок на валютному ринку пройде дуже активно зі збільшенням статистики торгів і зростанням курсових коливань. Ось основні причини такого розвитку подій:
1) Зарахування валютної виручки в доларах за операціями клієнтів практично за два дні. Вчора в США відзначали День праці, і американські банки не працювали. Сьогодні українські компанії-експортери (які вчора працювали в звичайному режимі) отримають більший обсяг надходжень у доларі, і частина його відразу ж вийде на міжбанк.
У експортерів закінчуються гривневі ресурси, отримані у вигляді відшкодувань ПДВ в кінці серпня, а їм треба фінансувати свої поточні господарські операції: оплата сировини і матеріалів, розрахунки з персоналом по серпню, орендні платежі і т. д. Це додасть пропозиції валюти на торгах.
Крім цього, на міжбанку пройдуть ті валютні операції клієнтів, які вони вчора перенесли через небажання працювати по долару на ТОМі (розрахунки в гривні цим днем, поставка валюти — наступним);
2) Сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Виставлені папери за номіналом на 3 млрд гривень, і враховуючи те, що, швидше за все, монетарний комітет НБУ в найближчі дні знизить облікову ставку (з таким розвитком подій ми теж згодні і вважаємо, що облікову знизять на 0,5-1% річних) — покупці захочуть придбати ці папери ще діючої прибутковості. Це теоретично збільшить інтерес до облігацій з боку іноземців і додасть обсягів продаваної валюти на міжбанку сьогодні і завтра. Чи позначиться психологічно потенційне зниження облікової ставки на сумах продаваної валюти нерезидентами, стане зрозуміло вже сьогодні до другої половини дня.
3) Початок періоду купівлі “дочками” іноземних компаній валюти для виведення дивідендів. Традиційно в цей період спекулянти і основні продавці намагаються підійняти котирування, щоб продатися подорожче.
Всі ці фактори працюють різноспрямовано, і ми очікуємо у вівторок періодичних сплесків курсових коливань протягом дня у ті моменти, коли великі гравці і спекулянти будуть виходити з основними обсягами своїх купівель і продажів.
Статистика торгів за нашими розрахунками складе до 230-250 млн доларів і здійснення 540 угод.
Готівковий ринок продовжить працювати в режимі «з обороту» зі спредом між купівлею і продажем валюти в межах 15-20 копійок по долару і до 22-30 копійок за євро, але буде уважно відстежувати ситуацію на міжбанку і при різких стрибках котирувань може коригувати свої цінники протягом дня.
Ми на сьогодні прогнозуємо коридор по долару в межах 25,20-25,40 гривень з періодичними спекулятивними спробами “розігріти” котирування.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,28 / 25,29
євро – 27,72 / 27,73
російський рубль – 0,3788 / 0,3791
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас