Депутатська недоторканність: прийнято історичне рішення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутатська недоторканність: прийнято історичне рішення

Казна та Політика
6648
Верховна Рада на першому засіданні нової сесії схвалила законопроект про зняття депутатської недоторканності.
Народні депутати приступили до розгляду законопроекту про внесення змін до ст. 80 Конституції України, який передбачає позбавлення парламентаріїв недоторканності, ближче до ночі п’ятниці, 30 серпня.
Парламент попередньо схвалив законопроект в першому читанні. “За” проголосувало 363 народні депутати. “Проти” – 0. Утримався – 1.
На наступній сесії буде потрібно не менше 300 голосів для остаточного затвердження конституційних змін. У Слуги народу сподіваються на те, що Верховна Рада прийме зняття депутатської недоторканності не пізніше 3 вересня.
Нагадаємо, ст. 80 Конституції України раніше звучала так: “Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп. Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані”.
У тому випадку, якщо зміни до Конституції будуть повністю схвалені, в статті залишиться лише одна частина: про те, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за роботу в Раді.

Довідка Finance.ua:

  • Документ передбачає скасування недоторканності з 1 січня 2020 року.
  • Проект №7203 був внесений в Раду восьмого скликання ще п’ятим президентом України Петром Порошенком.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас