Президент Світового банку розповів, як Україні прискорити економічне зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент Світового банку розповів, як Україні прискорити економічне зростання

Світ
1340
Україні потрібно прагнути до більш швидкого і стійкого економічного зростання і підвищення рівня життя, написав президент групи Світового банку Девід Малпасс в колонці для Financial Times.
Він підкреслив, що «перешкоди величезні: монополії в ключових секторах, державні банки, які не хочуть конкуренції, старіюча інфраструктура і конфлікт в східній Україні, який серйозно підриває торгівлю і інвестиції». На думку Малпасса, важливим першим кроком є залучення великих інвестицій.
«Для цього Україні потрібно дозволити ринкову конкуренцію, ліквідувати монополії і зміцнити верховенство права. Державні підприємства представлені майже в 30 секторах економіки і займають значну частку ринку більш ніж на половині ринків, на яких вони працюють. Одним з важливих секторів, в якому Україна може посилити конкуренцію, є сектор природного газу, в якому зараз домінує вертикально інтегрована державна монополія», — додав президент Світового банку.
Малпасс додав, що Україні необхідно також «більш ефективне фінансове посередництво» для збільшення інвестицій в приватному секторі. Він підкреслив, що капітал повинен направлятися в найбільш продуктивні підприємства, а не олігархам.
«Одна з проблем полягає в тому, що на державні банки припадає більше половини банківського сектора, а частка непрацюючих кредитів становить понад 50%. Країна повинна ввести правила, що дозволяють списувати повністю забезпечені непрацюючі кредити і захищати новий банківський менеджмент і наглядові ради від судового переслідування, коли вони належним чином позбавляються від збитків», — написав він.
Президент Світового банку наголосив, що Україні потрібно також відкрити ринок землі. Це, зокрема, збільшить інвестиції в сільське господарство.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас