Коли українські заробітчани повернуться додому: думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коли українські заробітчани повернуться додому: думка експерта

Особисті фінанси
4624
Люди – одне із найголовніших джерел створення внутрішнього валового продукту. Їх виїзд – це передвісник майбутнього економічного спаду, розповів Анатолій Амелін, директор економічних програм Українського інституту майбутнього.
“Уже відчуваємо дефіцит кадрів. Кілька інвесторів, які побудували в Україні заводи, не змогли знайти необхідну кількість працівників. У Маріуполі багато вакантних місць на промислових підприємствах”, – пояснює Амелін.
Він додає, що дефіцит кадрів найбільше відчувають промислові та виробничі підприємства.
“Якщо економіка зростатиме повільно — 2-3% на рік, то через 5 років нас чекає глибока економічна криза. В країні практично не залишиться працездатного населення. У тій же Польщі зарплати будуть удвічі-втричі вищими. Люди ще активніше їхатимуть працювати за кордон. Забиратимуть із собою сім’ї. Тоді заробітчани більше не будуть перераховувати гроші додому”, – наголошує експерт.
За його словами, треба стимулювати економічне зростання, залучати інвестиції та платити ринкові зарплати.

Картки для зберігання грошей

“Протягом наступних 3-5 років Україна може збільшити середню зарплату в 2-3 рази. Треба платити працівникам приблизно стільки ж, як отримують у Польщі. Можливо, на 20-25% менше, з урахуванням витрат на харчування та проживання у сусідній країні. Зможемо підняти зарплати до польського рівня, коли будемо обганяти темпи зростання економіки Польщі в 1,5-2 рази. Тоді багато трудових мігрантів повернуться працювати додому”, – каже Анатолій Амелін.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас