Вчені створили електронну лінзу, яка перевершує людське око — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили електронну лінзу, яка перевершує людське око

Технології&Авто
855
Використовуючи останні розробки в галузі технологій штучних м’язів і пласких лінз, команда дослідників зі школи інженерних і прикладних наук ім. Джона А. Полсона при Гарвардському університеті (SEAS) створила нову електронну лінзу, яка багато в чому схожа на людське око.
Вона здатна фокусуватися в реальному часі завдяки штучним м’язам і має мало спільного з традиційними сферичними лінзами. Більш того, цей винахід може робити те, що не під силу людському оку, наприклад, коригувати астигматизм і зміщення зображення, два фактори, які призводять до втрати здатності до точного бачення.
Такі металінзи (metalens) використовують наночастинки для фокусування зображення. Вони можуть сфокусувати весь спектр видимого світла в одній точці. Традиційні лінзи, навпаки, використовують кілька елементів для досягнення одного і того ж ефекту, тому вони такі громіздкі. Раніше дослідникам з SEAS вдалося створити крихітну металінзу. Їх останній винахід вийшов трохи більшим за розмірами, але це на краще, оскільки тепер технологію доцільно використовувати в різних сферах.
Як і у випадку з будь-якою новою технологією, ймовірно, пройдуть роки, перш ніж металінзи будуть зустрічатися в споживчих гаджетах. Однак їх потенціал величезний. Поряд з мініатюрними процесорами, вони можуть використовуватися в камерах мобільних пристроїв, окулярах і гарнітурах віртуальної і доповненої реальності.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас