У США створили роботизовані шорти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США створили роботизовані шорти

Технології&Авто
419
Дослідники Гарвардського університету розробили новий потужний костюм, який дозволить вам відчувати себе набагато легше при ходьбі або бігу.
П’ятикілограмова система Exosuit, побудована навколо пари гнучких шорт і мотора, може принести користь тим, хто повинен долати великі відстані пішки, пише The Verge.
За словами дослідників, ця система відрізняється від попередніх екзокостюмів тим, що вона полегшує як ходьбу, так і біг. Справа в тому, що ваші ноги працюють дуже по-різному в залежності від того, ходите ви або бігаєте. При ходьбі, за словами вчених, ваш центр мас рухається як «перевернутий маятник», в той час як біг змушує його рухатися як «система пружинної маси». Таким чином, система повинна відчувати, коли хода користувача змінюється.
Exosuit працює, поєднуючи двигуни, які носять на нижній частині спини, зі стегнами користувача через серію приводних кабелів. Таким чином, система здатна допомогти сідничним м’язам в живленні ніг. Вся установка живиться від встановленої на талії батареї, якої вистачає на відстань близько 7 км. Загальна вага екзокостюма становить 5 кг, хоча та ж сама команда в даний час розробляє систему, яка важить на 40% менше.
Дослідники стверджують, що під час тестів на біговій доріжці кількість витраченої енергії на біг і ходьбу зменшилася на 4% і 9,3% відповідно.
Крім допомоги людям, яким необхідно долати великі відстані пішки, команда сподівається, що одного разу система зможе допомогти будь-якій людині з інвалідністю, яка обмежує ходьбу. У число користувачів гаджета можуть також входити військовослужбовці, яким часто доводиться носити десятки кілограмів спорядження.
Звичайно, у Exosuit є свої обмеження. Система виглядає дуже громіздкою, особливо в нижній частині спини, тобто вона обмежує здатність власника носити повнорозмірний рюкзак. Система також розроблена для чоловічих стилів ходьби. Але зараз розробляються нові версії для жінок.
Дослідники досі проводили експеримент в контрольованій лабораторній обстановці, але надія полягає в тому, що майбутні дослідження зможуть оцінити пристрій в більш реальних умовах.
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас