Країни Перської затоки наростили борги до рекорду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Перської затоки наростили борги до рекорду

Світ
841
Обсяг боргу, випущеного урядами та корпораціями в Перській затоці в II кварталі 2019 р., досяг рекордних $40 млрд за 3 місяці до червня. У I кварталі борг становив $32 млрд відповідно до нового звіту Національного банку Кувейту (НБК).
Дві третини боргу ($26,8 млрд), випущеного протягом кварталу, належали Саудівській Аравії, а 82% від загальної суми були випущені державними органами.
“Сюди входять гігантські $12 млрд Saudi Aramco, яка розраховує на розвиток відносин з міжнародними інвесторами напередодні IPO, яке відбудеться в 2021 р. в світлі планів щодо купівлі частки в SABIC. Зростання випуску боргу фінансових компаній регіону проходило на тлі зростання злиттів і поглинань, особливо в ОАЕ і Саудівській Аравії”, – додає НБК.
НБК очікує, що протягом решти року країни Перської затоки продовжать випускати великі обсяги боргу. Це обумовлено низькими глобальними і місцевими позиками, а також тим, що серед інвесторів зберігається високий попит на облігації регіональних емітентів. Швидше за все, обсяги випуску боргу збережуться на колишньому рівні, оскільки регіональні органи влади збільшують бюджети, незважаючи на низькі ціни на нафту.
Згідно з прогнозом Управління енергетичної інформації США, Brent в цьому році складе в середньому $64 за барель. З огляду на все це, Бахрейн, Оман, Саудівська Аравія і ОАЕ зіткнуться з дефіцитом, грунтуючись на оцінках МВФ про беззбиткові ціни на нафту, опубліковані в квітні.
За даними НБК, прибутковість середньострокового суверенного боргу, випущеного Саудівською Аравією, Кувейтом і Абу-Дабі, знизилася на 65, 61 і 60 б. п. відповідно.
У всьому світі знизилася прибутковість облігацій. Інвестори шукали активи-притулки, оскільки прибутковість 10-річних казначейських облігацій США впала на 41 б. п. протягом кварталу до 2%.
Світова прибутковість облігацій в останні тижні впала ще більше, оскільки посилилися побоювання інвесторів з приводу стану світової економіки і негативних наслідків американо-китайської торгової війни.
“Втеча в безпечні активи різко скоротила прибутковість уряду розвинених країн з 2018 г. 1 серпня прибутковість 10-річних казначейських облігацій США досягла багаторічного мінімуму після першого зниження ставки ФРС з 2008 р. Крива прибутковості Німеччини впала на негативну територію, держборг з негативною прибутковістю в світі становить $15,6 трлн”, – сказав Стефан Моньє, директор з інвестицій швейцарського банку Lombard Odier.
А держборг країн Перської затоки як і раніше забезпечує хорошу прибутковість: 2,23% для державних облігацій Абу-Дабі, їх термін дії закінчується в 2027 р., 5,45% для державних облігацій оманського уряду з таким же терміном.
НБК зазначає, що попит інвесторів на регіональні облігації підтримується тим, що вони скоро будуть включені в індекс облігацій країн з ринковою економікою JP Morgan.
“З огляду на, що в управлінні перебувають активи на $300 млрд і вага країн Перської затоки в індексі EMBI становить 11,3%, приплив коштів у регіон повинен скласти $30 млрд”, – відзначається в повідомленні.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас