У США вчені створили «органоїда-кіборга» зі стовбурових клітин (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У США вчені створили «органоїда-кіборга» зі стовбурових клітин (відео)

Технології&Авто
779
Вчені Гарвардського університету розробили метод отримання органоїдів, пронизаних електронними датчиками для моніторингу за поведінкою окремих клітин. Це досягнення допоможе в розробці технологій вирощування штучних органів.
Як повідомляє Naked Science, для розробки медичних технологій вирощування нових органів і вивчення цього процесу вчені використовують органели – мініатюрні моделі, які вирощуються зі стовбурових клітин. Ці моделі, однак, не дозволяють відслідковувати безліч деталей процесу формування майбутнього органу. Спроби впровадження навіть самих крихітних датчиків в ці складні системи ведуть до порушень в їх розвитку.
Команді вчених професора Гарвардської школи інженерії і прикладної науки (Harvard SEAS) Цзя Лю (Jia Liu) вдалося вирішити цю проблему. Колектив опублікував в журналі Nano Letters статтю, в якому описаний механізм створення «органоїдів-кіборгів».

Електронні датчики впроваджуються в них вже на перших кроках зростання і утворюють з ними цілісну систему, забезпечуючи широкі можливості для моніторингу. Автори змогли отримати дуже тонкі і гнучкі провідні мережі, які підходять для роботи з культурами клітин, а потім зробити їх більш розтяжними. Таку мережу вчені поміщали на підкладку стовбурових клітин. У міру зростання органоїд «обростав» мережу, включаючи її у власну структуру.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас