Дубілет розповів, як захищатимуть бізнес від рейдерства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дубілет розповів, як захищатимуть бізнес від рейдерства

Казна та Політика
963
Робоча група з боротьби з рейдерством планує у вересні запустити пілотний проект, який дозволить істотно знизити кількість випадків рейдерських захоплень в бізнесі.
Про це повідомив у Facebook засновник мобільного банку monobank Дмитро Дубілет, який входить до робочої групи і є радником з діджиталізації тимчасового виконувача обов’язків голови Служби безпеки України Івана Баканова.
«Зараз проблема настільки гостра, що великі компанії вживають особливих заходів, щоб у них нічого не віджали. Наприклад, вони спеціально обтяжують своє майно іпотекою. Тільки вдумайтеся… Іпотека як засіб проти рейдерства. Дикий захід! До того ж цей інструмент недоступний меншому бізнесу, який не може собі дозволити такі складні інструменти. Вже у вересні ми хочемо запустити пілот, який дозволить бізнесу легше захищатися», – зазначив він.
За словами Дубілета, робоча група хоче дати можливість будь-якому бізнесу доповнювати свій статут положенням про те, що реєстраційні дії, пов’язані з цим бізнесом, повинні супроводжуватися додатковим електронним документом, на який накладено електронні цифрові підписи певних осіб.
«Якийсь бізнес визначить, що досить ЕЦП директора. Якийсь – що ЕЦП окремих або всіх власників. Кожен нехай вирішує сам. Зміни до статуту вносяться, як і зараз, через нотаріусів. Це зобов’яже всіх реєстраторів перед проведенням реєстраційної дії перевіряти, чи немає у бізнесу, за яким планується дія, цього додаткового захисту. Якщо він є, то вимагати відповідні ЕЦП. Таким чином, бізнес зможе реально захиститися. Адже крадіжка або злом ЕЦП – це набагато більш рідкісні кейси, ніж, умовно, підкуп реєстратора (це я знаю ще з банківського досвіду). Проект постараємося запустити швидко, вже восени. По-перше, це буде пілот Мін’юсту/Кабміну, а не зміна закону. По-друге, на першій стадії ми зробимо IT-частину без інтеграції з основними реєстрами і програмними комплексами», – написав Дубілет.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас