ЄЦБ готує "впливовий пакет заходів" для підтримки економіки єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ готує "впливовий пакет заходів" для підтримки економіки єврозони

Світ
283
Європейський центральний банк на вересневому засіданні оприлюднить пакет стимулюючих заходів, обсяг якого перевищить очікування інвесторів.
Про це заявив член ради керівників ЄЦБ і голова Центробанку Фінляндії Оллі Рен.
Запуск стимулювальних заходів від ЄЦБ вимагає ослаблення глобального економічного зростання. Очікується, що ці заходи повинні включати викуп облігацій в “істотному і достатньому” обсязі, а також зниження базової процентної ставки, заявив Рен.
“Нам дуже важливо вийти з великим і впливовим пакетом заходів у вересні”, – зазначив він. І підкреслив: “Коли ви маєте справу з фінансовими ринками, завжди краще перевершити очікування, ніж не виправдати їх, і краще мати дуже сильний пакет заходів, ніж халтурити”.
Голова ЄЦБ Маріо Драгі минулого місяця заявив, що Центробанк бачить необхідність у великих заходах грошово-кредитного стимулювання економіки єврозони.
Експерти очікують, що ЄЦБ у вересні знизить процентну ставку за депозитами, що перебувають зараз на рівні мінус 0,4% річних, на 0,1 процентного пункту, а також оголосить про запуск нової програми кількісного пом’якшення, що передбачає викуп активів на суму 50 млрд євро на місяць.
Попередня програма QE була завершена європейськими Центробанком в кінці 2018 року.
За словами Рена, ЄЦБ також може поліпшити умови довгострокового кредитування банків, або знизивши ставку за кредитами, або збільшивши строк надання кредитів.
Пакет, що включає кілька заходів, “має більш серйозний вплив, ніж послідовне виконання різних заходів протягом певного часу”, з огляду на ефект синергії між різними інструментами політики, зазначив Рен.
Він додав, що ЄЦБ може скоригувати правило, яке забороняє йому зараз купувати більш ніж 33% облігацій, випущених однією країною єврозони, щоб створити собі простір для маневру.
Крім того, Рен не виключає, що в певний момент ЄЦБ почне купувати акції в рамках QE. Це рішення, однак, буде залежати від оцінки аналітиків Центробанку, зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас