За що можуть штрафувати водіїв мопеду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За що можуть штрафувати водіїв мопеду

Особисті фінанси
39006
Водії невеликих транспортних засобів, таких як мопед, повинні мати при собі техпаспорт, посвідчення водія і страховку. Відсутність цих документів є підставою для накладення штрафу і затримання мопеда на штрафмайданчик.
Про це йдеться в повідомленні “Дорожнього Адвоката” в Facebook.
“Більшість водіїв керують мопедами лише з документами від заводу виробника. При цьому, вони вважають, що мопед не потребує реєстрації в сервісному центрі МВС, що для керування на ньому не потрібно посвідчення водія та страхового полісу. Проте така думка є хибною”, – ідеться в повідомленні.
У правилах дорожнього руху зазначається, що:
  • Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі: а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії; б) реєстраційний документ на транспортний засіб.
  • Водієві забороняється керувати транспортним засобом, не зареєстрованим у сервісному центрі МВС, а також без номерного знака.
  • Експлуатація транспортних засобів, що не зареєстровані в уповноважених органах МВС та без номерних знаків, забороняється.
  • З 1 січня 2010 року передбачена обов`язкова реєстрація мопедів.
  • При використанні транспортного засобу в дорожньому русі особа, яка керує ним, зобов`язана мати при собі страховий поліс.
Крім того, з 01.01.2010 в Україні встановлена реєстрація мопедів як транспортних засобів, отримання посвідчення водія на їх керування та наявність страхового поліса.
“Також побутує думка, що мопед відповідно до Віденської Конвенції про дорожній рух від 08.11.1968 прирівнюється до велосипеда, а тому на нього не можуть поширюватись норми пунктів 1.10, 2.1, 2.3 та 2.9 ПДР. Проте така думка є необґрунтованою, оскільки відповідно до статті 1 даної Конвенції мопед за своїми технічними характеристиками відповідає визначенню «велосипед із підвісним двигуном», що не є тотожним визначенню «велосипед»”, – повідомляється в статті.
Штрафи для мотоциклістів в 2019 році:
  • Їзда без реєстрації і номерного знака – 170 грн.
  • Їзда без прав відповідної категорії (залишив удома), а також без техпаспорта і поліса автоцивілки – 425 грн.
  • Їзда без прав відповідної категорії (немає зовсім) – 510 грн.
  • Перевищення швидкості більш ніж на 20 км / год – 255 грн.
  • Перевищення швидкості більш ніж на 50 км / год – 510 грн.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас