Міжбанк: чи чекати на зниження котирувань — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи чекати на зниження котирувань

Валюта
1156
У середу на поведінку валютного ринку і тренд щодо курсу вплинуть такі фактори:
1) Розрахунки за вчорашнім аукціоном Мінфіну України з розміщення ОВДП. На ньому було продано фактично весь обсяг пропонованих паперів, і сьогодні в бюджет покупці перерахують близько 2,67 млрд гривень. Частина валюти під ці операції була продана іноземцями ще вчора, але і сьогодні, за нашими розрахунками, нерезиденти додадуть ще 35-50 млн доларів пропозиції валюти на торгах. Саме за рахунок цих вливань “Мінфін” прогнозує сьогодні зниження котирувань в перші дві години сесії;
2) Продовження періоду купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під виведення дивідендів. На сьогодні основні обсяги валюти ними вже закуплені, і поступово цей фактор втрачає свою “вагу” при формуванні курсу протягом дня, але деякі (найбільш витримані і стійкі) такі покупці сподіваються сьогодні на хвилі розпродажів валюти під розрахунки за ОВДП ще докупити валюти на ситуативних зниження курсу;
3) Дії Нацбанку, спекулянтів і збільшення активності з купівлі валюти з боку великих імпортерів.
НБУ намагатиметься викупити в резерви надлишок пропозиції долара, який ситуативно з’явиться в період розрахунку за ОВДП. Це утримає курс від значного просідання.
Спекулянти продовжать працювати “в дві сторони”, але підлаштовуючись під дії великих гравців сьогодні постараються похитати курс протягом сесії.
Імпортери як і раніше побоюються можливого подальшого подорожчання валюти і продовжують закривати свої зовнішні контракти, що додає попиту на валюту і працює проти гривні. Експортери ж все одно притримують валюту до останнього, що психологічно створює дефіцит пропозиції в ті моменти, коли з міжбанку йдуть нерезиденти. Це дозволяє періодично «розігрівати» котирування на цих ситуативних перекосах.
На користь гривні працює продовження падіння ліквідності в системі (коррахунки ще знизилися на 3,4 млрд гривень – до майже 40,9 млрд) і необхідність у компаній проводити поточні господарські витрати.
Готівковий ринок сьогодні буде виставляти свої цінники з оглядкою на поведінку міжбанку і не дуже поспішатиме знижувати котирування продажу валюти навіть у тому випадку, якщо на торгах буде спостерігатися активне просідання. Причина проста – власники обмінників розуміють, що сьогоднішнє можливе зміцнення гривні пов’язане з розрахунками по аукціону за облігації і тому не готові збільшувати свої валютні ризики, продаючи валюту дешево. Швидше за все – обмінники віддадуть перевагу досить обережному зниженню котирувань продажу валюти при більш істотному зниженні курсу прийому (якщо міжбанк піде вниз). Але і підіймати котирування їм теж особливо не вигідно – заробляють обмінки зараз “з обороту”, і конкуренція висока. Втрачати потенційних клієнтів ніхто не захоче.
З урахуванням розрахунків по аукціону і поступового зростання обсягів попиту на валюту з боку імпортерів – ми прогнозуємо на середу обсяги торгів до 380-400 млн доларів при здійсненні до 550-600 угод і коридор по долару в межах 25,40-25,55 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,52 / 25,55
євро – 28, 52 / 28,55
російський рубль – 0,392 / 0,392
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас