Міжбанк: курс "розігріватимуть" три фактори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: курс "розігріватимуть" три фактори

Валюта
1962
У вівторок основними мотиваторами валютного ринку будуть три фактори:
1) Проведення аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Нерезидентам, які вирішили взяти участь в ньому – вже особливо нема куди зволікати з виходом на торги з продажем валюти під купівлю цих облігацій. За сьогодні та завтра вони повинні будуть забезпечити собі гривневе покриття, необхідне для завершення угод з українськими паперами.
Але особливо розраховувати на великі обсяги продажу валюти ми б не стали. Обсяг пропозиції ОВДП на цьому аукціоні всього близько 3 млрд гривень, і іноземці досить швидко їх закриють у разі вдалих для них результатів аукціону.
З одного боку – зниженням обсягів пропозиції ОВДП Мінфін України намагається за рахунок конкуренції у покупців зменшити вартість залучення коштів до бюджету. З іншого – малі обсяги продажів валюти не призведуть до істотного просідання котирувань на торгах і будуть поглинені самим ринком без особливої ​​участі регулятора;
2) Продовження купівлі валюти «дочками» іноземних компаній під репатріацію дивідендів. Перша декада місяця триває, і такі покупці традиційно “розігрівають” курс під час проведення таких операцій. Радує це і спекулянтів, які в цей час активно заробляють на зльоті котирувань;
3) Зростання попиту на валюту з боку великих імпортерів на тлі дуже стриманої її пропозиції від експортерів. Тут особливо нічого не змінилося від учора. Імпортери побоюються подальшого подорожчання валюти і поспішають закрити свої зовнішні зобов’язання, а експортери притримують її до максимально високих котирувань по дню і дають можливість спекулянтам активно “розігрівати” курс на початку сесії. Тільки дочекавшись нового зростання котирувань – великі продавці-експортери готові розпродавати основні обсяги своєї валюти. Це істотно впливає на перебіг торгів протягом дня і психологічно працює проти гривні.
На користь нацвалюти частково спрацьовує:
1) Продовження падіння коррахунків (вони ще знизилися на 0,7 млрд гривень – до 44,3 млрд);
2) Потреба у клієнтів в гривні для виплат зарплат співробітникам за липень і фінансування поточної діяльності;
3) Певна зупинка зростання котирувань на готівковому ринку. Власники обмінників трохи знизили апетити при виставленні цінників продажу валюти і працюють зараз з оглядом на ситуацію на міжбанку. Якщо сьогодні курс на торгах сильно не зросте – готівковий ринок також не буде активно підіймати котирування готівкової валюти.
З урахуванням проведення аукціону з розміщення ОВДП, активізації «дочок» іноземних компаній по репатріації дивідендів і зростання обсягів операцій імпортерів – ми на вівторок прогнозуємо обсяги торгів до 400 млн доларів при здійсненні до 620 угод і коридор по долару в межах 25,50-25,75 гривень. При вдалому для Мінфіну України перебігу аукціону з розміщення ОВДП може бути невелике зниження вартості розміщення цих паперів при одночасному невеликому просіданні котирувань долара на ринку за рахунок активних дій нерезидентів.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,63 / 25,67
євро – 28,65 / 28,66
російський рубль – 0,39552 / 0,397
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас