Центробанк США знизив ставку федеральних фондів вперше з часів фінансової кризи 2008 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Центробанк США знизив ставку федеральних фондів вперше з часів фінансової кризи 2008 року

Світ
542
Федеральна резервна система США 31 липня вперше з грудня 2008 року пішла на пом’якшення грошово-кредитної політики і знизила ставку федеральних фондів на 0,25 процентного пункту.
Про це йдеться на офіційному сайті регулятора.
З 1 серпня ставка федеральних фондів, що регулює вартість доларових кредитів по всьому світу, буде встановлена ​​в діапазоні 2-2,25% річних.
Крім того, з 1 серпня, на два місяці раніше запланованого терміну, ФРС припиняє операції зі скорочення балансу.
Відтепер кошти від погашення казначейських облігацій на балансі ФРС будуть направлятися на купівлю нових аналогічних паперів. Кошти від погашення і купонні доходи за іпотечними бондами на суму до 20 млрд доларів також будуть направлятися на купівлю державного боргу.
В рамках операцій зі скорочення балансу ФРС майже два роки вилучала з системи доларову ліквідність, стиснувши її на 550 млрд доларів.
У своєму релізі ФРС, констатуючи “силу ринку праці”, прискорення споживчих витрат і “помірне” зростання економіки, називає єдину причину розвороту політики – “наслідки подій на світовій арені для майбутнього економіки”.
ФРС недвозначно натякає на загрози, які йдуть від торговельних воєн, через які оборот світової торгівлі стиснувся рекордно з 2009 року, економіка Євросоюзу застрягла в стагнації, економіка Китаю сповільнилася до мінімуму за 27 років, а деякі країни, включаючи Південну Корею і Бразилію, скотилися в рецесію.
Рішення щодо ставки прийнято не одноголосно – президент Федерального резервного банку Канзасу Естер Джордж і глава ФРБ Бостона Ерік Розенгрен висловилися за те, щоб зберегти її на попередньому рівні.
Ринки чекають подальшого зниження ставки – ще на 1 процентний пункт до кінця 2020 року.
Індекс долара, що відображає курс до 6 ключових валют, відреагував зростанням і оновив максимальні значення більш ніж за два роки. Він додав 0,55% і був на позначці 98,363 пункту, максимальній із травня 2017 року. Євро до долара оновив дворічний мінімум, падаючи 0,8% – до 1,1067 долара за євро.
Ринок акцій США обвалився рекордно з травня: індекс Dow Jones втратив 1,23%, S&P500 – 1,08%, а високотехнологічний Nasdaq – 1,19%.
Президент США Дональд Трамп розкритикував рішення ФРС, назвавши його недостатнім, і звинуватив в цьому главу регулятора Джерома Пауелла.
“Пауелл як завжди розчарував нас, але він хоча б покінчив з періодом кількісного посилення, який не повинен був починатися – і не було б інфляції. У будь-якому випадку, ми у виграші, але очевидно, що великої підтримки від ФРС мені не отримати”, – написав Трамп в Twitter.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас