Міжбанк: середа обіцяє бути досить сумбурною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: середа обіцяє бути досить сумбурною

Валюта
2227
Середа на валютному ринку пройде сумбурно і квапливо як для клієнтів банків, так і фінустанов з Нацбанком. Але “клопоти” будуть досить приємними для чиновників Мінфіну України та регулятора, а також для покупців валюти.
Основною причиною позитиву для всіх вказаних вище персонажів буде продовження загальної тенденції на зміцнення національної валюти (для сьогоднішніх потенційних покупців валюти), яка підкріплена відмінними результатами вчорашнього аукціону з розміщення ОВДП (продали облігацій на 17,2 млрд грн, в тому числі на 10,9 млрд – 6-річних). Висока прибутковість облігацій в поєднанні з відсутністю по них оподаткування провокує активний приплив нерезидентської валюти на міжбанк, який викуповує в основному НБУ. Вже зрозуміло, що тільки за липень Нацбанк скупить в резерви з міжбанку не менше 1-1,2 млрд доларів, що є рекордом.
Ситуативно пропозиція валюти настільки перевищила реальний попит, що долар впевнено проб’є поріг в 25 гривень вже сьогодні, а у НБУ знову буде можливість поповнювати ЗВР.
Додасть статистики торгів і завершення звітного періоду. В останній день місяця на ринок традиційно виходять практично всі гравці (як великі, так і дрібні клієнти для закриття своїх валютних зобов’язань перед іноземними партнерами на 1-е число), а також самі банки для фіксації свого фінансового результату з торгівлі валютою і виконання нормативів Нацбанку на звітну дату.
З урахуванням показників аукціону з розміщення ОВДП (сьогодні дата розрахунку за цими паперами), а також ефекту закінчення місяця. Ми прогнозуємо на середу обсяги торгів у межах до 470 млн доларів при здійсненні до 690 угод.
Основним прайсмейкером при формуванні курсу на міжбанку сьогодні залишиться Нацбанк. Саме його ціна скупки надлишків долара на міжбанку через Matching і буде диктувати рівень котирувань на торгах.
Ситуативний надлишок пропозиції валюти не перекривається навіть як зростанням її купівлі у великих імпортерів (поспішають закривати свої контракти дешевше), так і зменшенням активності з продажу валюти експортерами, після отримання відшкодувань ПДВ.
Ми прогнозуємо на сьогодні продовження зниження котирувань долара і коридор по ньому в межах 24,90-25,10 гривень із загальною тенденцією на зміцнення нацвалюти.
Цей “атракціон нечуваної дешевизни валюти” триватиме недовго – поки іноземці будуть активно заливати ринок доларом і євро для купівлі гривневих ОВДП, але певний потенціал подальшого зниження ще є. За нашими розрахунками котирування (якщо НБУ не перестарається з викупом надлишків долара) будуть прагнути до рівня в 24,75-24,90 гривень до кінця тижня.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 25,02 / 25,05
євро – 27,88 / 27,92
російський рубль – 0,3947 / 0,3953
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас