Інвестори попередили про кризу в галузі відновлюваної енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори попередили про кризу в галузі відновлюваної енергетики

Енергетика
2583
Іноземні інвестори просять Володимира Зеленського взяти під особистий контроль ситуацію з розрахунками з виробниками електроенергії з альтернативних джерел і попереджають про можливу кризу в галузі відновлюваної енергетики в разі несвоєчасного реагування з боку влади України. Про це йдеться у зверненні голови Ради Європейсько-українського енергетичного агентства Матса Лундіна до президента України, пишуть “Українські новини”.
У зверненні йдеться, що через рішення Окружного адмінсуду Києва, яким було призупинено дію постанов НКРЕКП щодо встановлення тарифів ДП ​​“НЕК “Укренерго”, держпідприємство не в змозі забезпечувати сплату “Гарантованому покупцеві” компенсації між “зеленим” тарифом і ціною продажу електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії, на ринку “на добу вперед”, що в свою чергу негативно вплине на розрахунки з виробниками електроенергії за “зеленим” тарифом.
“Такий стан речей дестабілізує ситуацію в частині розрахунків, позаяк призводить до порушення прав діючих виробників електроенергії з альтернативних джерел, яким Україна на рівні закону надала гарантії викупу та оплати за “зеленим” тарифом всього обсягу виробленої електроенергії. Несвоєчасне реагування на ситуацію, що склалася, призведе до кризи в енергетичному секторі”, – попереджає автор звернення.
Він також звертає увагу, що зволікання з реакцією на ситуацію з боку української влади загрожує припиненням фінансування енергопроектів міжнародними кредитними установами та зупинкою реалізації вже розпочатих проектів.
“На сьогоднішній день завершується впровадження угод про фінансування з українськими та міжнародними кредитними установами, включаючи Європейський банк реконструкції і розвитку (EBRD) і Корпорацію закордонних приватних інвестицій уряду США (OPIC), для будівництва електростанцій, що працюють на ВДЕ, встановленою потужністю понад 500 МВт і вартістю в кілька сотень мільйонів євро. Реально існує ризик, що без швидких і переконливих сигналів з боку Адміністрації Президента, нового уряду і нового парламенту такі кредитні установи припинять фінансування – тим самим загрожуючи не тільки довгостроковому розвитку всього енергетичного сектора в Україні, а й конкретним проектам, які вже реалізуються”, – наголошується в зверненні.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас