Відкрито механізм біологічного безсмертя — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрито механізм біологічного безсмертя

Технології&Авто
8098
Вчені Каліфорнійського університету в Девісі (США) розкрили генетичний механізм регенерації тканин у прісноводної гідри, який дозволяє тварині відновити своє тіло з шматочка тканини, а також забезпечує біологічне безсмертя.
Про це повідомляє видання Science News.
В регенерації поліпів беруть участь три групи стовбурових клітин, які перетворюються на нервові тканини, залози та інші органи. Дослідники проаналізували 25 тисяч клітин, виділених у тварин, щоб визначити, які гени активні всередині кожної. Вчені використовували флуоресцентні зонди, які зв’язуються з матричної РНК – безпосереднім продуктом експресії генів, що використовуються для синтезу відповідного білка. Це дозволило простежити за долею окремих клітин. Біологи з’ясували, що стовбурові клітини дають початок клітинам-попередникам, які локалізуються в зовнішньому шарі тканини і утворюють або нервову тканину, або перетворюються на залози.
При цьому в експресії генів відбуваються зміни, у міру того як клітина мігрує в тілі гідри. Це дозволило створити карту розвитку 12 різних типів нервових клітин і інших тканин. Дослідники сподіваються, що результати наукової роботи допоможуть розробити нові методи загоєння пошкоджених тканин у людини.
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас